Da li je pritvor sredstvo za političku kampanju

Štampa:

Sud daje poslednju reč

Beograd – Pritvor nije krv koju traže tabloidi, kaže za Danas advokat Toma Fila, povodom iščekivanja u javnosti ko će od „poznatih pritvorenika“ možda ovih dana izaći uz jemstvo na odbranu sa slobode, ili pak ko će napustiti zatvor i boraviti u kućnom pritvoru uz elektronsku narukvicu, kao što je to slučaj sa Markom Miškovićem, sinom vlasnika Delta holdinga.

U skoro godinu dana velike državne antikorupcijske akcije, prema podacima Tužilaštva za organizovani kriminal, pokrenuto je 18 krivičnih postupaka protiv ukupno 189 osumnjičenih, od kojih su čak 122 vlasnici preduzeća ili članovi upravnih odbora, ali i bivši ministri poput Saše Dragina i Predraga Bubala.

Sud procenjuje da li je pritvor neophodan, a u zavisnosti od te procene pritvor može trajati sve do pravosnažnosti presude, pa čak i do upućivanja na izdržavanje kazne. U slučaju Miroslava Miškovića, vlasnika Delte, koji je u pritvoru od 12. decembra, sud je zaključio da postoji opasnost od bekstva, s obzirom da osumnjičeni poseduje firme i nekretnine u inostranstvu. O poslednjoj žalbi odbrane na odbijanje predloga da se Mišković brani sa slobode uz polaganje jemstva, do juče u Specijalnom sudu nije odlučivano. Takođe, nije bilo zvaničnih informacija ni da li je možda uplaćeno jemstvo od 250 miliona dinara koje je sud odredio vlasniku konsultantske kuće Ces Mekon Zvonimiru Nikeziću, okrivljenom za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom.

– Praksa polazi od političke pretpostavke da će javnost steći utisak da onaj ko ima novca može da plati slobodu, dok onaj ko nema, mora da sedi u zatvoru. Neretko, ta se pretpostavka i politički plasira, što smo videli u raznim primerima. Međutim, treba razjasniti šta znači pritvor. Pritvor je mera kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog ili osumnjičenog dok traje postupak. To nije isto što i dokazana krivica i izdržavanje kazne. Šta ako se krivica na sudu ne dokaže? A šta i ako neko položi jemstvo i pobegne iz zemlje? Za njim će se aktivirati potraga i vrlo je moguće da će opet biti uhapšen, a novac će ostati – navodi Toma Fila.

Prema njegovim rečima, pritvor se koristi kao svojevrsno sredstvo u političkoj kampanji, s tim što se gubi iz vida da će u sledećoj kampanji možda javnost očekivati da drugi akteri budu pritvoreni.

Iako sud individualno procenjuje svaki slučaj, zanimljivo je da je 21. juna pušten da se brani sa slobode Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića. Kolesar je u pritvoru bio od početka aprila, zbog istrage prodaje železare Sartid neposrednom pogodbom za 23 miliona evra američkoj kompaniji Ju-Es stil. Za izlazak iz pritvora položio je kauciju od 100.000 evra.

Slučaj Iker: Nastavak suđenja

Početkom juna iz pritvora je odlukom Specijalnog suda na odbranu sa slobode uz jemstvo od 600.000 evra izašao Ivan Pavlović Iker, kome suđenje treba da se nastavi danas u ovom sudu. Pavlovićevo zvanično zanimanje je kapetan duge plovidbe, a optužen je za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Izvor: Danas (J.Lukač), 9. jul 2013.

Post navigation