SUD PONOVO O MIŠKOVIĆEVOM JEMSTVU

 

Beograd — Apelacioni sud naložio je Specijalnom sudu da razmotri predlog odbrane Miroslava Miškovića da mu se pritvor zameni polaganjem jemstva ili kućnim pritvorom.

Specijalnom sudu je naloženo i da jasno obrazloži svoju odluku koju tim povodom donese, pošto je ukinuo prvostpeno rešenje kojim je taj predlog odbijen zbog bitnih povreda odbredbi krivičnog postupka.

Apelacioni sud je međutim istovrmeno potvrdio odluku Specijalnog suda kojim je Miškoviću i vlasniku “Nibens grupacije” Milu Đuraškovića pritvor 7. juna produžen za 30 dana zbog opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Usvojivši žalbu branilaca Miškovića Apelacioni sud je ukinuo rešenje Specijalnog suda od 4. juna kojim je odbijen njihov predlog da mu se ukine pritvor uz jemstvo koje odredi sud, ili da mu se pritvor zameni zabranom napuštanja stana (kućni pritvor) zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Ukinuto je i rešenje kojim je odbijen predlog Đuraškovićevih branilaca da mu se pritvor ukine ili zameni za kućni pritvor.

Apelacioni sud je naložio Specijalnom sudu da prilikom ponovnog odlučivanja otkloni bitne povrede odredaba krivičog postupka, pravilno i potpuno utvrdi činjenicno stanje i da jasne i argumentovane razloge na osnovu kojih će zaključiti da li se u ovoj fazi postupka pritvor pokazuje neophodnim ili se ista svrha može postici blažom merom, koje je predložila odbrana, navodi se u saopštenju.

Mišković i Đurašković se nalaze u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od 12. decembra prošle godine, kada su uhapšeni.

Posle šest meseci istrage, Tužžilaštvo za organizovani kriminal je 9. maja podiglo optužnicu protiv njih dvojice i još devet osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanja finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda produžilo je 7. juna pritvor za još mesec dana Miškoviću, kao i vlasniku “Nibens grupe” Milu Đuraškoviću, zbog opasnosti od bekstva.

Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

(Tanjug, 26. jun 2013.)