Mišković pokreće međunarodnu arbitražu

Mišković pokreće međunarodnu arbitražu

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković ponovo je u utorak u Specijalnom sudu u Beogradu izjavio da nije kriv za zloupotrebe u putarskim preduzećima i najavio da će spor sa državom pokušati da reši putem medjunarodne arbitraže u Vašingtonu.

“Još u 18. veku postavljen je standard da nema kazne bez krivičnog dela, ali ja danas u 21. veku stojim već kažnjen iako nismo utvrdili krivično delo”, rekao je Mišković u sudnici Specijalnog suda, gde po drugi put iznosi odbranu.

On je naglasio da je optužnica protiv njega i njegovog sina Marka pisana bez ijednog dokaza, da je “fiktivna i vrlo nekorektna”.

“Ja razumem da u policiji i tužilaštvu imaju male plate i da kad oni vide ovde da je Miroslav Mišković zaradio 16 ili 25 miliona evra, da ne mogu da veruju, ali nisam ja kriv za njihove male plate, niti sam ja te pare zaradio, to je kompanijska zarada”, rekao je Mišković koji je 2005. godine ušao u posao sa putarskim preduzećima.

Mišković se detaljno izjašnjavao o sve četiri tačke optužnice, pa je tako naglasio da je kredit uzet za putarska preduzeća u to vreme imao najpovoljniju kamatnu stopu u regionu, kao i da je u te firme uloženo ukupno oko 80 miliona evra.

“Optužujete me da smo se Djurašković (Milo) i ja dogovorili još 2005. godine da 2008. izvučemo novac, što smo navodno i učinili 2011. godine, pa kakva je to optužnica, to se kosi sa zdravom logikom i zaista je nekorektno pisati optužnice ovakve sadržine”, ocenio je on.

Govoreći o delu optužnice koja ga tereti za utaju poreza, Mišković je naglasio da su eminentne revizorske kuće utvrdile da tog poreza nema i da ima ista mišljenja i profesora sa Pravnog fakulteta, iz Privrednog savetnika, ali i da će istu tvrdnju potvrditi i bivši direktor Poreske urpave Ivan Simič.

“Reč je o porezu koji nikad nikom nije zaračunat, pokažite mi bar jedan primer da je nekome takav porez zaračunat i to treba da zaboli ljude u Tužilaštvu”, ocenio je Mišković.

Prema njegovim rečima, zbog toga što je “kažnjen i što trpi ogromene posledice nepravednog sudjenja” on će pokrenuti postupak vašingtonske arbitraže.

Mišković je kazao da će sledeće nedelje o tom postupku njegov advokatski tim razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije.

Vašingtonska arbitraža resava sporove izmedju investitora i država, na osnovu konvencije o rešavanju investicionih sporova iz 1965. godine.

Mišković je pred kraj iznošenja odbrane poručio i da on ne može da bude odgovoran, čak i da je počinio sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, jer je direktor preduzeća čija su sedišta u inostranstvu.

Izvor: Beta

Foto: Alo

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.