Izveštaj Stejt departmenta upozorava na kršenje prava u postupku protiv Miškovića

Izveštaj Stejt departmenta upozorava na kršenje prava u postupku protiv Miškovića

Godišnji izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava za 2014. godinu upozorio je na kršenje prava u postupku koji se pred Specijalnim sudom vodi protiv predsednika Delta Holdinga Miroslava Miškovića. Za ove prekršaje konstatuje se da su u suprotnosti sa evropskom praksom i da mogu da ugroze nezavisnost sudstva u Srbiji.

U izveštaju Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad, objavljenom na adresi http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2014&dlid=236574 postupak protiv Miroslava Miškovića pominje se nekoliko puta.

„Produžavanje pritvora pre suđenja i dalje je problem“, navodi se u izveštaju. „Problemom dugotrajnog pritvora nastavio je da se bavi i Ustavni sud“. U više slučajeva, među kojima se izričito navodi i suđenje Miškoviću, Ustavni sud je utvrdio da „nije bilo dovoljno osnova koji bi opravdali produženje pritvora“.

– Ovakav pritvor je u suprotnosti sa stavom koji je Evropski sud za ljudska prava zauzeo po ovom pitanju, da pritvor mora da bude ne samo zakonit, već i razuman i neophodan – zaključuje se u Godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji.

U izveštaju se dalje navodi da „Ustav predviđa nezavisno pravosuđe, ali sudovi su i dalje podložni korupciji i političkom uticaju“. Kao primer iznosi se slučaj sudije Vladimira Vučinića, koji je predsedavao većem u postupku protiv Miroslava Miškovića. On nije reizabran na funkciju predsednika Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

– Ovo se dogodilo nedugo pošto je on kao predsednik sudskog veća doneo presudu u vezi sa uslovima Miškovićevog jemstva. Predsednik sudskog veća je tvrdio da je dve nedelje pre isteka njegovog sudijskog mandata, a odmah nakon što je doneo odluku o jemstvu, pozvan u sud u subotu uveče, gde mu je nadređeni sudija rekao da promeni svoju odluku ili će biti smenjen kako sa položaja sudije, tako i sa mesta predsednika Posebnog odeljenja. Nadređeni sudija je u međuvremenu podneo disciplinsku prijavu protiv ovog sudije, navodno zbog neprimerenog obraćanja u medijima. Međunarodni stručnjaci, kao i srpske sudije i tužioci, prokomentarisali su da bi ovaj slučaj mogao loše da utiče na nezavisnost pravosuđa – zaključuje se u Godišnjem izveštaju Stejt deparmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.