Suđenje decenije

Na početku, zamenik tužioca pročitaće optužnicu koja je napisana na 122 strane. Nakon toga optuženi će dobiti priliku da prvi put javno iznese odbranu.

Suđenje vlasniku “Delta holdinga” Miroslavu Miškoviću i još desetorici optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima, koje je nazvano procesom decenije, počeće sutra u Specijalnom sudu.

Suđenje će biti otvoreno za javnost, što znači da svako ko želi može da prisustvuje, a problem je samo kapacitet sale u kojoj se ročište održava.

Najveća sudnica

Miškoviću će se suditi u istoj sudnici gde je suđeno Miloradu Ulemeku Legiji, Stanku Subotiću Canetu, Joci Amsterdamu, Zvezdanu Jovanoviću…

Osim vlasnika “Delte”, na optuženičkoj klupi naći će se i njegov sin Marko, vlasnik “Nibens grupacije” Milo Đurašković i još osam optuženih koje tužilaštvo tereti da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Na samom početku, zamenik tužioca za organizovani kriminal pročitaće optužnicu koja je napisana na 122 strane. Nakon toga, Mišković i ostali dobiće priliku da prvi put javno iznesu odbranu.

Samo Đurašković u kućnom pritvoru

Miroslav Mišković je 23. jula izašao iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 miliona evra. Njegovom sinu Marku kućni pritvor ukinut je 7. oktobra, a u zamenu je prihvaćeno jemstvo hipotekom na lokal vrednosti 3.3 miliona evra. U kućnom pritvoru je ostao samo vlasnik “Nibens grupe” Milo Đurašković.

Suđenje, koje izaziva veliku pažnju javnosti, biće održano u sudnici br. 1, najvećoj u Specijalnom sudu. Tokom procesa, mogućnost da uđu u sudnicu imaće novinari, rođaci i prijatelji optuženih, ali i šira javnost.

Neprobojno staklo

– Prednost  prilikom popunjavanja mesta u sudnici obično se daje rodbini i prijateljima, zatim slede novinari, pa se mesta dalje popunjavaju redom. Pošto je sudnica zaista velika, obično svi zainteresovani dobiju priliku da prate suđenje – kaže portparol Specijalnog suda Dušica Ristić.

Sudnica u kojoj će se voditi proces sastoji se iz centralnog dela, u kom sede sudsko veće, tužioci, advokati odbrane i zapisničari, a iza njih, ograđeni neprobojnim staklom, teškim osam tona, biće optuženi. na galeriji iznad njih sedeće publika, dok će novinari koji nisu u sudnici proces moći da prate iz posebne novinarske sale.

MILICA CRNOGORAC
Naše novine

Post navigation