Sudiji disciplinska zbog Miškovića

Pred disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva za sutra je zakazano ročište u slučaju sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Vladimira Vučinića. On će se pred disciplinskom komisijom naći zbog komentara koje je u javnosti izneo o sudenju vlasniku “Delte” Miroslavu Miškoviću.

“Još nije izvesno da li će ročište biti otvoreno za javnost ili ne, iako je sudija Vučinić izričito još u maju zahtevao da javnost prisustvuje ročištu“, rekla je zastupnica Vučinića u tom postupku sudija Dragana Boljević.

Ona je dodala da Komisija ni njoj nije poslala poziv za ročište.

Postupak je pokrenut po disciplinskoj prijavi predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, koji smatra da je sudija Vučinić počinio težak disciplinski prekršaj u vezi sa davanjem komentara o sudskim odlukama, postupcima ili predmetima u sredstvima javnog informisanja na način suprotan Zakonu i Sudskom poslovniku.

Vučinić je prethodno zimus podneo pritužbu VSS zbog “pritisaka Stepanovića” u slučaju Mišković, kao i jer je smenjen sa dužnosti predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda, ali je pritužbu taj najviši sudski organ odbio.

Povodom sutrašnjeg ročišta saopštenjem se oglasilo Društvo sudija Srbije koje sa zabrinutošću konstatuje da Disciplinska komisija V S S vodi nejavan disciplinski postupak, suprotno izričitom pismenom zahtevu sudije Vučinića da se postupak protiv njega odvija pred očima javnosti.

Takođe se dodaje da se uskraćuje pravo na odbranu sudiji Vučiniću, nepozivanjem njegovog zastupnika na zakazano ročište.

Društvo sudija podseća da, u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti osnovnih ljudskih sloboda i prava, koja je sastavni deo pravnog poretka Srbije: svako ima pravo na pravično suđenje u javnom postupku, pravo na odbranu i jednaku zaštitu prava, kao i da je Republika Srbija država zasnovana na vladavini prava, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

U saopštenju se podseća i na druga Ustavom garantovana prava i posebno ukazuje da je u najnovijem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. godinu, konstatovano da su određene sudije viših i apelacionih sudova bile suočene sa direktnim pokušajima da se podvrgnu političkim uticajima u vršenju njihovih svakodnevnih dužnosti, ali da V S S nije na odgovarajući način odbranio njihovu nezavisnost.

(Izvor: B92)

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.