Nema sumnjivog kapitala u finansiranju naselja Belville

Nema sumnjivog kapitala u finansiranju naselja Belville

 

Štampa:

Miškovićevi poslovi na Kipru pod lupom tužilaštva

Beograd – Tim specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal otputovao je na Kipar radi ispitivanja poslovanja I transakcija firmi u vlašništvu Miroslava I Marka Miškovića, saznaje Danas. Ovo je deo proširene finansijske I tužilačke istrage,u kojoj zbog pravila o tajnosti nije u ovom trenutku moguće pouzdano otkriti pojedinosti, ali je moguće da se provera dokumentacije odnosi I na novac narko kartela Darka Šarića.

 

Saopštenje Delta Holdinga:

Nema sumnjivog kapitala u finansiranju naselja “Belville”

Kompanija Delta Holding najoštrije protestuje zbog ponovljenih spekulacija o umešanosti “sumnjivog kapitala” u finansiranje naselja Belville. Investitori projekta precizno su informisali javnost o tome kako je finansirana izgradnja ovog novobeogradskog naselja (saopštenje od 15. januara), ali u listu “Danas” – a posredno i u nekim drugim medijima – ponovo su iznete neistine koje stvaraju potpuno netačnu sliku.


Prema nezvaničnim informacijama koje su u javnost procurile u Novembru, Miškovićeva of-šor kompanija na Kipru Hemslejd povezana je sa novcem poteklim od Šarica, I to kao izvorom kredita za gradnju ekskluzivnog naselja.

 

U izveštaju koji je navodno Uprava kriminalističke policije uputila tužilaštvu za organizovani kriminal, tvrdi se da je potrebno proveriti “plasman od 100 miliona evra koje je organizovana kriminalna grupa, u ime Darka Šarica uložila u izgradnju naselja Belville na Novom Beogradu”.

U izveštaju se navode dve sumnjive transakcije. Prva tranša vredna 81.556.000 evra, odobrena je u periodu 2007-2008., a druga vredna 17.924.000 evra, u periodu 2008-2009.

„Postoji sumnja da je reč o nelegalnim novčanim sredstvima koja su preko računa otvorenih u Lihtenštajnu transferisana na račune u Austriji i Holandiji, gde su korišćeni za obezbeđenje depozita za dobijanja kredita. Posle toga devizna sredstva su po izuzetno niskim kamatnim stopama u vidu kratkoročnih i dugoročnih kredita data firmama koje investiraju u velike građevinske projekte“, navodi se u izveštaju UKP, koji je procurio u medije.

U izveštaju se podvlači i da je Darko Šarić za plasman novca koristio of-šor kompanije iz SAD i firme sa Kipra, kao i da su utvrđeni njegovi boravci u SAD, Holandiji i Austriji.

Oba kredita, vredna ukupno sto miliona evra, za koje srpska policija pretpostavlja da su obezbeđeni novcem Darka Šarića, uplaćena su na račun firme Blok 67 Associates Beograd, koja je nosilac izgradnje projekta Belvil.

Jedan od osnivača firme Blok 67 Associates Beograd je Delta Real Estate d.o.o. Beograd, čiji je direktor Dejan Racić, a osnivač kiparska firma Hemslade trading limited, vlasnika Miroslava Miškovića, navodi se u izveštaju UKP.

Na čelu Miškovićeve kiparske firme Hemslejd, koja se inače već dugi niz godina pominje kada se govori o spornim poslovima vlasnika Delta Holdinga, doskoro se nalazila Tatjana Jeronimides, o kojoj su kiparski mediji iscrpno pisali krajem godine. Jeronimides je bila upletena u korupcionaški skandal sa gradnjom tržnog centra na aerodromu u Larnaki, jer je u tom poslu indirektno učestvovao i njen muž, savetnik kiparskog predsednika.

U vreme hapšenja Miškovića 12. decembra 2012, pojedini mediji spekulisali su da je pravi razlog njegovog navodnog sukoba sa koordinatorom službi bezbednosti Aleksandrom Vučićem upravo „Šarićev novac“. Za sada Miškovići ostaju u pritvoru do 9. marta, zbog sumnje u malverzacije sa putarskim preduzećima.

Izvor: Danas, 12 Februar 2013, p1, J.L., A.R. 

Osnivač kompanije Delta Real Estate – kiparska kompanija Hemslade – nije uključena ni u jednu transakciju u vezi sa finansiranjem gradnje naselja Belville, kako se tvrdi u tekstu lista “Danas”. Hypo Alpe-Adria Bank International AG i Delta Real Estate osnovali su Blok 67 GmbH, društvo sa ograničenom odgovornošću, registrovano u Austriji, a kompanija Blok 67 GmbH jedini je vlasnik srpske kompanije pod imenom Blok 67 Associates d.o.o. To su jedini poslovni subjekti povezani sa poslom gradnje poslovno-stambenog kompleksa Belville.

Kao što je ranije saopšteno, izgradnja naselja Belville je finansirana isključivo kreditima Hypo Alpe-Adria Bank International AG. Ostala sredstva koja prevazilaze iznos kredita obezbeđena su pretprodajom stambenih i poslovnih jedinica u naselju Belville. Krediti su obezbeđeni hipotekom nad izgrađenim objektima, bez polaganja bilo kakvog depozita, što je potvrdila Hypo Alpe Adria Bank. Svi krediti prijavljeni su i kontrolisani od Narodne banke Srbije.

Iako su svi navedeni podaci o finansiranju naselja Belville već saopšteni javnosti, deo medija nažalost nastavlja da ih ignoriše, prenoseći “nezvanična saznanja” iz “neimenovanih izvora”. Podsećamo da su sve relevatne informacije dostupne na web adresama www.deltaholding.rs i www.deltarealestate.rs kao i da će naša kompanija i ubuduće transparentno informisati javnost o svojim poslovnim aktivnostima.

Delta Holding
Sektor za korporativne komunikacije

Post navigation