Završna reč Miroslava Miškovića

Završna reč Miroslava Miškovića

Poštovano veće,

Do početka ovog procesa, ja sam često govorio da je u jednom društvu najvažnije da se razvija ekonomija. Ako ekonomija daje dobre rezultate, to će dati priliku da napreduje prosveta, zdravstvo, kultura, da se razvija sudska mreža i sudstvo u celini; jednom rečju, da se stvaraju uslovi za poboljšanje života.

Moram da kažem da sam mišljenje promenio. Sada kažem da je za razvoj naše zemlje najvažnije pravosuđe. Jer kako da razvijamo ekonomiju, a zatim i sve drugo, ako nemamo pravično, stručno i pošteno pravosuđe?

Pogledajte primer Delte. Ostvarivali smo odlične rezultate do 2012. godine. U zemlju smo prodajom četiri kompanije uneli 2 milijarde evra, dok je država, prodajom preko dve hiljade firmi u istom periodu, zaradila 2,7 milijardi. I uprkos mom hapšenju i procesu koji se protiv mene vodi već osam godina, mi smo i dalje najveći investitor u zemlji i regionu. A vrlo dobro znam gde bismo bili da svega ovoga nije bilo: najveća kompanija u jugoistočnoj Evropi, vođena najboljim stručnim kadrom, listirana na Londonskoj berzi, ogromne vrednosti.

Izmišljeni proces koji je započet protiv mene, moje porodice i moje kompanije je, međutim, naneo veliku štetu ne samo Delti, već i celoj privredi Srbije, a na taj način i samoj državi.

Prvostepeni sud ponovio grešku

Prethodno veće Apelacionog suda oslobodilo je mog sina Marka i mene od optužbe za zloupotrebe u putarskim preduzećima, zbog čega sam u pritvoru proveo 7,5 meseci.

U delu optužbe za poresku utaju, taj isti sud je postupak vratio na ponovno suđenje. Time je dao priliku prvostepenom sudu da donese ispravnu i na zakonu zasnovanu presudu.

Međutim, šta se desilo? Specijalni sud je u ponovnom suđenju doneo gotovo istovetnu presudu.

Nakon što smo prošle nedelje slušali detaljno objašnjenje mog advokata gospodina Zdenka Tomanovića, ja sam odlučio da danas ne govorim ponovo o onome što je on na osnovu Zakonika o krivičnom postupku lepo objasnio. U potpunosti se slažem sa svime što je on rekao. Suština njegovog izlaganja je da mora biti ispunjeno 7 osnovnih uslova da bi postojalo krivično delo. Kao šte imali priliku da čujete, nijedan od tih uslova nije ispunjen u ovom izmišljenom krivičnom postupku.

Stratezi i stručnjaci

Poštovano veće,

Ja sam predsednik Delta Holdinga. Predsednik jedne kompanije bavi se njenim razvojem i strategijom. Zajedno sa svojim saradnicima, koji moraju biti najbolji u oblastima za koje su zaduženi, donosi samo najvažnije odluke vezane za budućnost kompanije. Na primer: Delta ovih dana razmišlja da li da gradi šoping mol u Sarajevu. Da li ćemo investirati u hotel InterContinental u Zagrebu. Da li ćemo ući u kupovinu Sava Centra. Moj je posao da razgovaram sa onima koji za ovako važne projekte daju političku saglasnost: da se sastanem sa Bakirom Izetbegovićem, da porazgovaram sa Andrejem Plenkovićem, a za projekat Sava centra i sa srpskim vlastima. To su poslovi kojima se ja bavim i gde sam uključen u odlučivanje. Ništa dalje od ovoga. Nakon donete odluke, zajedno sa najbližim saradnicima formiram timove i oni dalje preuzimaju operativni posao: rešavaju finansiranje, traže partnere za izvođenje, bave se svim porezima. Ja u tome ne učestvujem.

Mi u kompaniji imamo stručne ljude koji se bave porezima i jedino to rade. I ne samo to: oni imaju vrhunske strane savetnike koji im pomažu da sve oko poreza bude optimalno i po zakonu. Zlo bi bilo za svaku kompaniju, pa i za Deltu, ako bi predsednik kompanije, pa čak i njeni potpredsednici, izučavao poreske zakone i bavio se proračunom poreza i popunjavanjem poreskih prijava.

Delo za koje niko nikad nije osuđen

Poštovani sude,

Ja sam osuđen po osnovu za koji niko u Srbiji, nikada, nije osuđen, niti je odgovarao.

Te godine kada smo navodno utajili 2,7 miliona evra poreza, moja kompanija Delta Holding platila je 300 miliona evra poreza. Da li vam je logično da sam u Delti uplatio tako veliki iznos poreza, a svog sina ubedio da utaji svega 1% te sume? Da li mislite da bih ja, Moravac i patrijarhalno vaspitan čovek, učinio nešto protiv svog sina, a da istovremeno zaštitim saradnike iz kompanije? Morate razumeti da ja posao cenim, ali svoju porodicu i svoju decu cenim više.

Samo po zakonu i prema dokazima

Poštovani sude,

Ja od vas danas tražim da svoju odluku donesete na osnovu zakona i prema dokazima. Time ćete skinuti jednu veliku ljagu sa srpskog pravosuđa koja je napravljena u prethodnom postupku. To bi bio početak onoga što od pravosuđa ne očekujem ja, nego očekuju svi u Srbiji: da bude stručno, pošteno i da nas približi Evropskoj Uniji.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.