Odbijeni svi predlozi Miškovićeve odbrane

Odbijeni svi predlozi Miškovićeve odbrane

Specijalni sud u Beogradu odbio je danas niz predloga odbrane vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i najavio mogućnost da 26. maja otpočnu završne reči tužilaštva i odbrane, nakon čega će uslediti izricanje prvostepene presude.


Sud je odbio predloge koje je Miškovićev branilac izneo na prošlonedeljnom suđenju, među kojima su novo poresko veštanje, kao i saslušanje nekadašnjeg ministra finansija Božidara Đelića, koji je pred poslanicima obrazlagao poreski zakon koji je važio u vreme navodnih malverzacija iz optužnice protiv Miškovića.
Obijeno je i ispitivanje poslanika Srpske napredne stranke i predsednika zakonodavnog odbora Skupštine koji je usvojio mišljenje o porezima Aleksandra Martinovića, kao i bivših direktora Poreske uprave.
Miškovića se sudi povodom optužbi za utaju poreza i navodno izvlačenje para iz putarskih preduzeća, odnosno da je sinu Marku pomogao u izbegavanju uplate poreza po odbitku za kapitalni dobitak iz trgovine akcijama PZP Niš.
Na današnjem suđenju, tužilaštvo za organizovani kriminal je sudu podnelo preciziranu optužnicu, koja je danas uručena i Miškovića i njegovom braniocu.
Precizirani deo optužnice, odnosi se na krivično delo poreska utaja u pomaganju, a tužilaštvo pored ostalog navodi da je Miškovića bio svestan svog dela i njegove zabranjenosti.
Miškovićev advokat Zdenko Tomanović je tražio da se omogući dodatno vreme da se oni izjasne o izmenjenoj optužnici, odnosno da Miškovića iznese odbranu tim povodom.
Tomanović je takođe ostavio mogućnost da tim povodom predloži i nove svedoke.
Sudija Maja Ilić je odložila suđenje za 26. maj i napomenula da se tužilaštvo i odbrana pripreme za završna izlaganja, kako „ne bi bilo iznenađenja”, jer bi tada moglo da se krene sa završnim rečima.
Nakon što tužilaštvo, Miškovića i njegov branilac izlože završne reči, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.
Miškoviću se sudi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, a optužen je i za krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog navodnog izvlačenje para iz putarskih preduzeća.
Miškovićevom sinu Marku ostalim optženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.
Međutim Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Merainvest” plati porez od oko 320,3 miliona dinara.
Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

(Agencija Tanjug, 10. 5. 2016)

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.