Proizvođači iz Zaječara u poseti imanjima Delta Agrara

Proizvođači iz Zaječara u poseti imanjima Delta Agrara

Pedeset meštana sela Dubočane i Mala Jasikova danas je, u okviru akcije „Naše selo“, obišlo imanja Delta Agrara u Čelarevu i Staroj Pazovi. To je deo njihove edukacije za modernu poljoprivrednu proizvodnju.

Na imanju Podunavlje u Čelarevu proizvođači iz dva zaječarska sela mogli su da vide kako izgleda najsavremeniji uzgoj jabuka. On poseduje sisteme za navodnjavanje kap po kap, za zaštitu od mraza, za kompjuterizovano praćenje meteo uslova. Ova i druga tehnološka dostignuća koja omogućuju prosečne prinose od preko 70 tona po hektaru zasada.

Na imanju Napredak u Staroj Pazovi prikazana im je moderna farma muznih krava. Na njoj se, zahvaljujući izboru rase i uslovima gajenja i muže, krave dnevno daju i 40 litara mleka.

Poseta imanjima Delta Agrara je prvo od studijskih putovanja koja će biti organizovana za meštane Dubočana i Male Jasikove. Cilj je da se na licu mesta upoznaju sa načinom rada u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„Naše selo“ je nova akcija Delta Holdinga, započeta upravo u ova dva zaječarska sela. Ona ima za cilj da modernizuje poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim krajevima, da unapredi društveni i kulturni život u ovim naseljima. Tako će se pokazati da se život u srpskim selima može dovesti na nivo kakav imaju sela u razvijenim zemljama Evrope. Delta će pomagati meštanima dva odabrana sela da značajno unaprede nivo poljoprivredne proizvodnje, kao i društvenog i kulturnog života u svom mestu. Da ih  dovedu na nivo kakav imaju sela u razvijenim delovima Evrope. Stručnjaci Delta Agrara savetovaće poljoprivrednike u zaštiti i gajenju voća, izboru sorti voća i rasa životinja i njihovom pravilnom uzgoju. Kako bi projekat učinila održivim, Delta će garantovati otkup proizvedene robe. Plasman je do sada predstavljao jedan od najvećih problema za proizvođače u ovom kraju.

U akciji naše selo učestvuje i Erste banka. Punu podršku pružila je i lokalna samouprava i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.