Mišković: Nedopustiva je retroaktivna primena propisa

Mišković: Nedopustiva je retroaktivna primena propisa

Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković upozorio je sud da ne može da na mala vrata ubacuje retroaktivnu pripremu propisa, jer se to kosi sa osnovama pravne sigurnosti građana. Miškovićevo obraćanje sudu, u ponovljenom postupku za utaju poreza, koji je naložio Apelacioni sud, prenosimo u celosti:

 

“Poštovani sude,

Moram pre svega da vam kažem, da nisam razumeo dopunu optužnice koju je tužiteljka iznela. Nisam je razumeo ni tekstualno ni suštinski.

Prošlo je šest godina od mog hapšenja i pet i po godina otkako je pokrenuta istraga za poresku utaju, a tužilaštvo sada menja akt i dodaje jednu kratku rečenicu. Ali koju rečenicu? Baš onu koja se nalazi u vašoj presudi i koja je ukinuta presudom apelacionog suda, jer je bila mimo optuženja. Valjda na bazi optužnice ide presuda, a ne na bazi presude optužnica.

Šta sada tužilaštvo želi? Da na mala vrata ubaci u optužnicu tumačenje koje je donela Skupština Srbije i da na taj način omogući retroaktivnu primenu propisa u procesu koji protiv mene vodite. Ta rečenica se nalazi na strani broj 2, pretposlednji pasus, u Autentičnom tumačenju Skupštine Srbije. Ja vam kažem da to neće moći. Neće moći ne zato što ja tako hoću, već zato što je suprotno osnovnom načelu pravne sigurnosti građana.

Svi stručnjaci kažu: poreza nema

Poštovani sude,

Da li je zahtev koji upućujem vama tako veliki da ne može biti ispunjen? Ja od vas samo tražim da naložite tužiteljki da u optužnom aktu objasni sledeće:

  • kako sam ja – kako vi pravnici kažete – imao SVEST o tome da svojim savetima navodim sina na utaju poreza? Kada u to vreme mnogi pojedinci i institucije kažu da poreza nema, i to:

– Dr Svetislav Kostić, docent Pravnog fakulteta u Beogradu, ekspert za predmet Poresko pravo

-Ivan Simič, bivši direktor Poreske uprave

-Dejan Popović, profesor poreskog prava, koji je i autor zakona koji je bio na snazi 2008. godine

-Izveštaj revizorske kuće KPMG

-Mišljenje Ministarstva finansija i ekonomije od 2.10.2002.

-Mišljenje privrednog društva za konsultantske usluge „Fascino“, na      čijem je čelu nekadašnja pomoćnica ministra za fiskalni sistem Rada Maruška Lukovac

-Izveštaj konsultantske kuće KROLL

-Izveštaj „Privrednog savetnika – Revizija“.

 

  • naložite da tužiteljka u optužnom aktu napiše šta je to bilo sakriveno, a što je uslov da bi postojalo krivično delo utaje. Šta je sakriveno kada su poreski inspektori dva puta obavljali kontrolu i u jednom i u drugom slučaju su rekli da im je prezentovana sva potrebna dokumentacija?
  • kako sam sina savetovao na utaju poreza, a nisam utajio porez u Delti, gde su porezi bili mnogostruko veći? Mi u Delti smo za poslednjih 10 godina platili 2 milijarde evra poreza, a samo u ovoj godini više od 100 miliona evra. Da li se tako ponaša onaj ko želi da ovu državu ošteti za porez?
  • A što se dokaza tiče, ponovo vas molim da pozovete moje saradnike iz Delte: Milku Vojvodić, Ivanu Veselinović, Dejana Jeremića, Mariju Desivojević Cvetković, Živorada Vasića, Ivana Kostića. Neka vam oni kažu da li se ja bavim porezima. Jer ja imam ličnog poreskog savetnika i kompanija Delta ima savetnika za pitanja poreskih obaveza. Pozovite i privrednike Srbije da vam kažu da li sam ikada ijednom čoveku savetovao da izbegava porez, ili baš suprotno. Uvek govorim da se porez plati, jer je to jedna od najvažnijih funkcija nas koji se bavimo biznisom. Mi smo najveći poreski obveznici i mi najviše doprinosimo punjenju državnog budžeta.
Ne sudite drugima zbog mene

Poštovani sude,

Srbija ide ka Evropskoj Uniji i kada u Evropi govore o tome da Srbija treba da uskladi svoje pravosuđe sa evropskim, oni misle baš na ovakve slučajeve kakav je ovaj koji vodite protiv mene. Proces u kome se po svaku cenu traži razlog da građanin Miroslav Mišković odgovara za krivično delo koje nije počinio.

Pogledajte šta se događa u Hrvatskoj. Moj kolega Ivica Todorić optužen je za štetu veću od jedne milijarde evra, a sud mu je odredio jemstvo od milion evra. U Srbiji, u mom slučaju, reč je o navodnom savetu za utaju poreza od 2,8 miliona evra, a određeno mi je jemstvo od 12 miliona i dodatno blokirana lična i poslovna imovina u vrednosti od 45 miliona evra. I tako već pet godina.

Ako već to radite, molim vas onda da sudite SAMO MENI. Pustite ove ljude da rade i da žive, da godine svog života ne poklanjaju sudnicama, jer oni su ovde samo zbog mene, a ne zbog nekog krivičnog dela, jer ga nisu počinili.

Na kraju, posle svih ovih nelogičnosti procesa koji vodite protiv mene, ja moram da pitam vas ono što svakog dana pitam i sebe – zašto sve ovo radite?“

 

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.