Mišković: Dajem „Deltu“ za pasoš

Optuženi u aferi sa putarskim preduzećima rekao pred sudom da trpi veliku štetu zbog zabrane izlaska iz zemlje i pitao šta treba da uradi da bi mu pasoš bio vraćen.

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga” izjavio je juče pred Specijalnim sudom da je spreman da svoju kompaniju prepiše državi, kao garanciju da će se vratiti u Srbiju ukoliko mu sud dozvoli putovanje u inostranstvo.

Povod za Miškovićevo obraćanje sudu bilo je to što je sudija Vladimir Vučinić nedavno odbio njegov zahtev da mu pasoš privremeno bude vraćen radi službenog puta u Italiju.

Duboko sam razočaran vašom odlukom – rekao je Mišković na jučerašnjem suđenju za zloupotrebe u privatizaciji putarskih preduzeća. On je naveo da njegova kompanija sa 8.000 zaposlenih ne može da radi normalno i da trpi štetu u milionima evra zbog toga što je njemu zabranjen izlazak iz Srbije.

Zašto me ne pustite da radim? „Delta” ne može normalno da funkcioniše ako ja sedim u Srbiji. Ako je potrebno, potpisaću da cela kompanija pripadne državi ako se ne vratim iz inostranstva – kazao je Mišković, dodajući da u toj situaciji sud može ponovo da ga pritvori.

Sudija Vladimir Vučinić rekao je Miškoviću da mora biti svestan procesne situacije u kojoj se nalazi. Istakao je da je sve odluke u vezi sa Miškovićevim zahtevima za privremeno vraćanje pasoša doneo u skladu sa zakonom, i kada je dozvolio Miškoviću put u London, kao i kada mu nije dozvolio putovanja u Holandiju i Italiju.

Vučinić je naveo da sud nije utvrdio da je putovanje neophodno i da je Miškovićevo poslovanje moglo da se odvija tako da planirani susreti budu drugačije organizovani.

U zahtevu za put u Holandiju nije priloženo ni pozivno pismo. U svakom slučaju ćemo ceniti neophodnost putovanja. Morate pojačati argumentaciju u zahtevima koje podnosite – rekao je Vučinić Miškoviću.

Imamo u planu dva velika posla u Americi. Zamislite, ugovaram posao od 50 miliona evra i sada treba da tražim pozivno pismo da bih mogao da dobijem pasoš. To je ponižavajuće. Šta još treba da obezbedim da bih mogao normalno da radim? Dao sam jemstvo od 12 miliona evra, blokirano mi je 55 miliona evra. Da sam hteo da bežim, ne bih se vratio iz Londona. Imam odluku Ustavnog suda da je prekršeno moje pravo. Šta mi znači ta odluka?”, upitao je Mišković u nastavku rasprave sa sudijom.

Vlasnik „Delte” dodao je „da u Holandiji ima suđenje” i da je u Italiju nameravao da putuje zbog regionalnog širenja svoje kompanije. Sudija Vučinić je rekao da sud nije obavešten da postoji takvo suđenje, kao i da jemstvo od 12 miliona evra jeste veliko, ali da za njega ni veći iznosi nisu nedostižni.

U vezi sa podneskom koji je podneo advokat Ian Forester, zastupnik Miškovićeve kompanije „Hemslejd”, sudija je saopštio da u odlukama o zabranama putovanja optuženom nisu uvedene nove eliminatorne okolnosti i da su sve odluke donete po Zakonu o krivičnom postupku.

Dobro sam sagledao argumentaciju kada sam vam dozvolio put u London, a to što sam posle te odluke prvi put u karijeri morao da se obratim drugim nadležnim organima, to ne želim da komentarišem, niti da dovodim u vezu sa ostalim odlukama, rekao je Vučinić, ne precizirajući kome se obraćao u vezi sa tom odlukom.

Podsećamo, posle odluke da Miškoviću u decembru privremeno vrati pasoš radi puta u London, sudija Vučinić požalio se Visokom savetu sudstva (VSS) zbog pritisaka od predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića, koji je od njega tražio da opozove tu odluku. Vučinić je zatim smenjen sa funkcije predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda.

VSS nije utvrdio da je sudija Vučinić bio izložen pritiscima, što je bilo povod da on podnese ustavnu žalbu na tu odluku.

Odgovarajući na Miškovićeve primedbe, sudija mu je kazao da dostavi dokumentaciju koja dokazuje da ne može da posluje zbog nemogućnosti da putuje u inostranstvo i da će se ona ceniti u svakom posebnom slučaju.

Nemam ništa protiv „Delte”, niti želim da ometam u poslovanju bilo koga – rekao je Vučinić.

Posle rasprave o pasošu, suđenje je nastavljeno iznošenjem odbrane optuženog Milutina Gaševića, bivšeg direktora Preduzeća za puteve Niš. On je negirao krivicu rekavši da nije uradio ništa nezakonito, tvrdeći da nikome nije omogućio sticanje koristi mimo zakona.

Gašević je naveo da je optužnica protiv njega neodrživa i da je zasnovana na pretpostavkama da je on preko kredita omogućio Miškoviću da postane akcionar u tom preduzeću.

Izvor: Politika 17.04.2014
Autor: D. Čarnić

Ugovori sa najvećim svetskim kompanijama

Sudski postupak koji se vodi protiv Miroslava Miškovića do sada nije drastično uticao na glavne poslove kojima se „Delta” bavi.

Kako je nedavno medijima rekao Dejan Jeremić, potpredsednik „Delta holdinga”, nijedan od stranih partnera sa kojima rade nije ih napustio, niti je zatražio raskid ugovora. Kako saznajemo, u toku su pregovori „Delte” sa kompanijom „Najk” o produženju ugovora koji uskoro ističe. Nastavak saradnje nije u potpunosti siguran, mada „Delta” već godinama distribuira sportsku opremu ovog proizvođača i trenutno je distributer za tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Osim toga, svi drugi brendovi koji su bili u sastavu „Delta sporta” („Aldo”, „Monsun”, „Aksesorajz”, „Kosta kofi”, „Serdžent major”…) nedavno su prodati Arapima.

U „Delti” trenutno radi oko 8.000 radnika, a glavni poslovi su proizvodnja hrane (ratarstvo, voće, povrće, stočarstvo i kompanije „Juhor”, „Danubijus”, „Florida bel”, voda „Gala”), osiguranje („Delta đenerali”), hoteli („Kraun plaza” i „Park”), izdavanje prostora u tržnim centrima, zastupanje velikih svetskih proizvođača (BMV, „Honda”, „Nivea”, „Džoni voker”, „Smirnof”, „Ferero”…).

„Delta holding” je 2013. godine ostvario prihod od 583,5 miliona evra i operativni profit od 36,6 miliona, a u toku ove godine očekuju dupliranje profita.

Autor: S. Despotović

Post navigation