Država kriva za propast putara, a ne Marko i ja!

Država kriva za propast putara, a ne Marko i ja!

“Ja se stalno pitam šta ću ja ovde. Kao da ja ovo sanjam. Ne mogu da verujem šta se dešava u mojoj Srbiji da odgovaram za putarska preduzeća u koja nikada nisam ušao i nikoga zaposlio”, rekao je vlasnik “Delta holdinga”.

Bivši direktor PZP “Niš” Milutin Gašević, koji je zajedno sa vlasnikom “Delta Holdinga” Miroslavom Miškovićem i ostalima optužen za zloupotrebe u putarskim preduzećima, na današnjem glavnom pretresu označio je državu kao glavnog krivca za propast tih preduzeća.

Gašević je, iznoseći odbranu u Specijalnom sudu u Beogradu, istakao da su putarska preduzeća propala zbog velike zaduženosti, odnosno zato što im država nije izmirila velika sredstva i zato što je od njih tražila da joj otpišu kamatu na dugovanja, zbog čega su morala da uzimaju veoma nepovoljne bankarske kredite.

“Da smo uspeli da naplatimo dugovanja od države, i dalje bismo imali finansijske probleme, ali bismo ipak preživeli”, rekao je Gašević.

On je dodao da je u neformalnim razgovorima čuo da je država, na osnovu neisplaćenih kamata, dugovala putarskim preduzećima oko 40 miliona evra, za koja nisu smela da tuže državu zbog straha od gubitka budućih poslova.

Reagujući na te tvrdnje Mišković je istakao da je ta Gaševićeva izjava veliki trenutak za taj sudski postupak, “jer se dolazi do činjeničnog stanja zašto su propala putarska preduzeća”.

“Ovaj proces mora da doživi reformu, jer smo sada utvrdili da je država krivac, i molim da se optužnica u tom pogledu promeni, da se doda država i vidimo šta to država nije uradila da bi preduzeća nastavila da funkcionišu”, rekao je Mišković.

On se osvrnuo na navode optužnice da je “Nibens grupa” uzela kredit od 25 miliona evra kako bi kupila vlasnički udeo od 47 odsto koji je u PZP “Niš” ostvarila firma Marka Miškovića “Mera invest”, rekavši da lično nema nikakve veze s tim što su putarske firme uzimale kredit da bi kupile Miškovićev paket akcija.

“Ispada da su putarska preduzeća propala zbog tri miliona evra koja su vratila Unikredit banci po osnovu kredita od 25 miliona evra, a ne zbog 150 miliona evra koje im je dugovala država za izvedene radove u putnoj privredi, zbog čega su i morali da se zadužuju i uzimaju kredite”, rekao je Mišković.

Prema njegovim rečima, država se sada izuzima od odgovornosti za propast preduzeća, “a optužuju se Marko i Miroslav Mišković i ostali”.

“Ja se stalno pitam šta ću ja ovde. Šta se ovde događa. Kao da ja ovo sanjam. Ne mogu da verujem šta se dešava u mojoj Srbiji da odgovaram za putarska preduzeća u koja nikada nisam ušao i nikoga zaposlio”, rekao je Mišković.

Nastavak suđenja zakazan je za 6, 7, 8. i 9. maj.

Optužnica tereti Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika “Nibens grupe” Mila Ðuraškovića i ostale da su od 2005. do 2010. nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Post navigation