Ekspert procenio kamatu, a nije video ugovor

Službenica Komercijalne banke Tatjana Ilić-Evtimov potvrdila je pred sudom da je kamatu na kredit obračunala na zahtev policije, a da uopšte nije videla ugovor po kome je kredit dat. Reč je o kreditu koji je kiparski Hemslade dao Preduzeću za puteve Niš, a zbog čega je pokrenut postupak protiv Miroslava Miškovića i on proveo u pritvoru više od 7 meseci.


Ilić-Evtimov, ekonomista iz Komercijalne banke, svedočila je u vezi sa delom optužnice koji Miškovića tereti za zloupotrebu odgovornog lica, jer je navodno kredit koji je njegova firma „Hemslejd” 2005. godine dala za PZP „Niš” naplaćen uz kamatu koja je za 217.000 evra veća nego što je trebalo da bude.
Svedokinja je u februaru 2013. godine na osnovu zahteva policije za potrebe ovog postupka uradila obračun kamate. Na osnovu tog obračuna, protiv Miškovića je kasnije podignuta optužnica. Odbrana je ranije ukazala da Komercijalna banka nije tačno obračunala kamatu za „Hemslejdov” kredit od 23 miliona evra.
„Kamatna stopa iznosila je tri odsto plus euribor. Pred sobom sam imala samo zahtev MUP-a da se to obračuna, a ne i ugovor o kreditu”, navela je Tatjana Ilić Evtimov, a prenela “Politika”.
Ona je dodala da nije odmah razumela zbog čega je pozvana da svedoči, pa se zato nije pripremila i pregledala dokumentaciju koju je sačinila pre dve i po godine, ne znajući da je reč o Miškovićevom kreditu. Advokati odbrane su više puta pokušavali da od svedokinje dobiju odgovor da li bi njena procena bila drugačija da je pred sobom imala ugovor o kreditu sa datumima dospeća i da li je za validnost obračuna važno na osnovu kojih dokumenata je obračunata kamata. Sudija Maja Ilić ta pitanja je zabranila.
Usledio je niz pitanja kojima su branioci pokušali da saznaju kako je obračunata kamata za period od dospeća do isplate, odnosno koji euribor je tada primenjivan.
Prema njenim rečima, primenila je godišnji euribor na čitav period isplate kredita, a ne samo na 365 dana, koliki je bio predviđeni razmak između rata, iako je taj pojam promenljiv. Njeno svedočenje dodatno je podgrejalo atmosferu u ovom sudskom procesu.
„Zbog ovog dokumenta bio sam u zatvoru. Tražim da se ponovo obračuna kamata jer ništa nije tačno u zahtevu MUP-a”, kazao je Mišković uzbuđenim tonom.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.