Zašto Marko Mišković nije mogao biti osuđen?

Zašto Marko Mišković nije mogao biti osuđen?

Marko Mišković, sin predsednika Delte Miroslava Miškovića, nepravosnažno je osuđen zbog utaje poreza, za šta mu je određena kazna od 3,5 godine zatvora i novčana kazna od 8 miliona dinara. Sve druge optužbe u vezi sa navodnim zloupotrebama u poslovanju preduzeća za puteve, odbačene su.


Međutim i presuda za poresku utaju moraće da prođe ozbiljno preispitivanje na višoj sudskoj instanci, jer je nejasno čime je dokazana, a svi navodi odbrane govore da poreska obaveza u ovom slučaju nije ni postojala.

„Porez za koji sam ja optužen nikad nikome u Srbiji nije niti obračunat niti naplaćen. Zato što ne postoji“, izjavio je na sudu Miroslav Mišković, Markov otac i predsednik Delta Holdinga.

„Moram da primetim da u početku istrage nije bilo ni reči o utaji poreza. Ja sam uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, ali to izgleda nije bilo dovoljno“, izjavio je na sudu Mišković. „ Izgleda su neki savetnici rekli da treba pojačati optužnicu, posebno da bi je bolje razumela strana javnost, kojoj zloupotreba položaja ništa ne znači. Drugo, svi svedoci tužilaštva su svedočili u našu korist. I onda je uvedena utaja poreza, jer je očigledno da je optužnica za zloupotrebu položaja tanka!“, precizno je predvideo Mišković još pre skoro dve godine.

Posebno čudi to što je poreska inspekcija pre nekoliko godina utvrdila da u spornoj transakciji ne postoji poreska obaveza. Isti poreski inspektor je nekoliko godina kasnije utvrdio da je postojala obaveza plaćanja poreza, što dovodi u pitanje ne samo opravdanost ove obaveze, već i celokupnu ideju o pravnoj sigurnosti investitora.

Ostaje da se na višoj sudskoj instanci utvrdi, na osnovu čega je presudio Viši sud u Beogradu, s obzirom na listu poreskih autoriteta koji su potvrdili da poreska obaveza nije postojala. Na toj listi, a koju sud nije želeo da uvaži, nalaze se:

KPMG, jedna od vodećih svetskih konsultantskih kuća
– profesori sa Katedre za poresko pravo Pravnog fakulteta u Beogradu
Ministarstvo Srbije, u jednom ranije datom mišljenju o istoj tematici
– Bivši direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič, ekspert i consultant za poreska pitanja
Privredni savetnik – revizija d.o.o.
Fascino, konsultantska kuća

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.