Miškovići podneli ustavne žalbe zbog pritvora

Štampa:

Branioci vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka podneli su ustavne žalbe kojima traže da se utvrdi da im je povređeno pravo garantovano Ustavom Srbije na ograničeno trajanje pritvora, rečeno je Tanjugu u Ustavnom sudu Srbije.

Postupci po obe žalbe su u toku, navodi se u pisanoj informaciji ustavnog suda dostavljenoj Tanjugu.

Ustavni sud je 18. jula na sednici prvi put doneo odluku kojom je u toku trajanja pritvora utvrdio da je vlasniku konsultantske kuće “Ces Mekon” Zvonimiru Nikeziću, optuženom za zloupotrebe u aferi “Azotara”, povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora garantovano članom 31 Ustava Srbije. Nikezić je uhapšen 24. novembra i još je u pritvoru.

Miroslav Mišković je u pritvoru proveo sedam meseci i 11 dana. U pritvoru je bio od hapšenja 12. decembra 2012. a posle polaganja jemstva od 12 miliona evra u kešu u dinarskoj protivvrednosti pušten je iz pritvora 23. jula.

Marko Mišković je od 3. aprila u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom, dok je prethodno tri i po meseca takođe bio u pritvoru.

Ustavni sud može da usvoji ustavne žalbe ako utvrdi neustavnost pritvora, da ih odbije kao neosnovane ili da ih odbaci iz procesnih razloga.

Protiv oba Miškovića, vlasinka Nibens grupe Mila Đuraškovića i još osam osumnjičenih podignuta je optužnica zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za oko 30 miliona evra.

Optužnica je stupila na pravnu snagu i čeka se početak suđenja. Svi osim Đuraškovića brane se sa slobode.

Izvor: Večernje novosti, 29. jul 2013

Post navigation