Miroslav Mišković o rezultatima Delta Holdinga u 2013.

Miroslav Mišković o rezultatima Delta Holdinga u 2013.

Poštovani predstavnici medija, želim da vas pozdravim i da vam kažem da mi je drago što ste došli u ovako velikom broju. Posebno što znate da ću ja danas govoriti o ekonomskim temama, a ne o sudskom procesu. Što bi verovatno više zanimalo vaše urednike.

Danas su najviše prisutne negativne teme u svim oblastima našeg društva, a ja pozivam predstavnike privrede i sve ljude iz medija da više govorimo o pozitivnim stvarima, iako ih je, nažalost, svakim danom sve manje.

Ovo su teški dani za srpsku privredu, a ja želim da vam prenesem poruku optimizma: mi ćemo se u privredi svi truditi da se u Srbiji stvore uslovi za bolji život.

Prošla godina je bila teška za sve u privredi, a znate da je bila posebno teška za našu kompaniju. Uprkos tome, čuli ste od našeg potpredsednika Dejana Jeremića da smo ostvarili veoma dobre rezultate i da sa velikim optimizmom ulazimo u 2014. godinu.

Želim posebno da naglasim da smo u prošloj godini izgradili i otvorili hotel Crowne Plaza. Ta investicija je omogućila dolazak novog, velikog međunarodnog brenda u Srbiju. To je najveća pojedinačna investicija u 2013. godini. To je investicija koju smo finansirali iz sopstvenih sredstava, a obezbedili smo posao za 250 ljudi.

Želim ovde vam kažem nekoliko reči o razvoju Delte. Delta je nastala 1991. godine, a razvoj kompanije može se podeliti na dva perioda: do 2000. godine i od 2000. godine do danas. Podaci koje ću izneti su javnosti poznati, ali mislim da nisu posmatrani na ovaj način.
Od 1991. do 2000. godine razvoj Delte bio je veoma skroman. Pogotovo što se Delta nije bavila poslovima koji su bili najprofitabilniji u to vreme: cigaretama, naftom, alkoholom.
Ističem da smo 2000. godinu završili sa ukupnim prihodom od 39 miliona evra i sa zaduženošću od 5 miliona evra.

U tom periodu naš najveći uspeh bili su poslovi u Rusiji:
– dobijanje generalnog zastupništva kompanije Nike za zemlje Zajednice nezavisnih država. Mi smo formirali kompaniju u Moskvi, koja je zapošljavala 1.800 radnika i sa prihodom od 150 miliona dolara, bila vodeća kompanija u prodaji sportske opreme na prostoru bivšeg SSSR-a.
– kupili smo Celulozni kombinat Bajkal za 1,5 milion dolara. Bajkalski kombinat je proizvodio celulozu koju smo izvozili u Kinu, zbog geografske blizine kineske granice. Kombinat je zapošljavao 4.000 radnika.

Od 2000. godine, prodajom Bajkalskog celuloznog kombinata za 15 miliona dolara, Delta započinje novi pravac razvoja, kojim se svrstava u veliku grupu svetskih kompanija čija je osnovna delatnost stvaranje, razvoj i prodaja uspešnih kompanija.

– 2005. godine prodali smo Delta Banku, koja je bila najbolja banka u Srbiji, Banci Intesa za 400 miliona evra. Danas je Intesa najsnažnija banka u ovom regionu koja donosi najnovije bankarske tehnologije.
– 2006. godine prodali smo 50% Delta Osiguranja italijanskoj Generali Grupi, jednoj od najvećih kompanija u svetu, za 120 miliona evra.

– 2011. godine izašli smo iz biznisa maloprodaje i naš Delta Maxi prodali smo belgijskoj Delhaize Grupi za 932,5 miliona evra. Naglašavam da smo u godinama pre prodaje imali izuzetno regionalno širenje Maxija. Postali smo vlasnici maloprodajnih lanaca u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji i celokupna ova mreža prodata je Delhaize-u.

Naš razvoj nije se zasnivao na operativnom profitu, već na stvaranju snažnih i modernih kompanija, sa značajnim tržišnim udelima, i onda – na njihovoj prodaji velikim stranim partnerima. Time je ostvaren priliv od 1,5 milijardi evra.
Naš operativni profit bio je na nivou drugih srpskih kompanija, ili malo bolji, ali naša strategija razvoja se nije bazirala na tom profitu, već na razvoju kompanija i njihovoj prodaji. I to smo, očigledno, radili veoma dobro.

Ako prilivu od prodaje kompanija, dodamo izvoz proizvoda, koji Delta kontinuirano ostvaruje, videćemo da je Delta bila kompanija koja je najviše uticala na spoljnotrgovinski bilans Srbije u prethodnih 10 godina. Mi smo u toj deceniji unosili u zemlju više od 200 miliona evra na godišnjem nivou, kroz prodaju kompanija i kroz izvoz robe.

Kupovina i prodaja kompanija bili su naš najveći posao u prethodnom periodu i ja sada želim da kažem da će to biti i ubuduće.

Čuli ste od Dejana Jeremića da ambiciozno ulazimo u 2014. godinu i da očekujemo možda najveći rast prometa i profita u ovom regionu. Takođe planiramo i dalje investicione aktivnosti.

I u 2014. godini bićemo aktivni u prodaji i kupovini kompanija. Ne mogu sada da kažem o kojim konkretnim kompanijama i biznisima je reč, ali mogu da vam najavim da ćemo sigurno učestvovati u oba pravca: i u prodaji, i u kupovini. Nemojte da se iznenadite ako ponovo uđemo i u biznis maloprodaje, u Srbiji, ili u zemljama regiona.
Ako obezbedimo građevinsku dozvolu za šoping-mol Delta Planet na Autokomandi, mi ćemo u ovoj godini ponovo imati najveću investiciju u Srbiji, vrednu skoro 200 miliona evra, na kojoj će raditi 5.000 ljudi i koja će po otvaranju stvoriti isto toliko novih radnih mesta.
Osim Delta Planeta, Delta ima planove i za izgradnju dva šoping-mola u regionu.

Još jednom hoću da vas podsetim da Delta radi sa najvećim svetskim brendovima. Naši partneri su između ostalih i: Generali Grupa, Nike, BMW, Honda, Dupont, InterContinental Hotels Group, Mars…. i njihovo znanje i iskustvo mi prenosimo na srpsku privredu. Podvlačim da u prošloj godini mi nismo izgubili nijednog partnera! I to je najveći kompliment koji smo mi dobili.
Oni znaju da je Delta pouzdan partner i znaju da smo njihove brendove izuzetno pozicionirali na svakom tržištu koje smo preuzeli.

Ja ovde mogu da vam najavim da će spisak naših partnera iz sveta ubrzo biti proširen još nekim imenima.

Delta je lider i u društveno-odgovornom poslovanju. Ja sam smatrao da je društvena odgovornost nešto što ne mora da zna šira javnost, šta je Delta sve uradila u toj oblasti. Moram da priznam da sam u tome pogrešio.

Vi znate da je Delta, 2012. godine, izgradila prvu zadužbinu u Srbiji posle Drugog svetskog rata. Mi smo Beogradu predali Dnevni centar za boravak dece i omladine sa invaliditetom, koji se nalazi na Bežanijskoj kosi. Tamo svakog dana boravi više od 90 korisnika centra.

U 2014. godini mi planiramo izgradnju druge zadužbine. To će biti sportsko-rehabilitacioni centar za osobe sa invaliditetom kakav ne postoji u našoj zemlji i regionu. Podići ćemo ga u Kragujevcu, a siguran sam da će to biti objekat od velike koristi za osobe sa invaliditetom, ali i objekat kojim će se ovaj grad ponositi.

Na kraju, želim da pozovem moje kolege, preduzetnike, da bez obzira na realne teškoće ulože dodatni napor u ovoj godini. Napor pre svega u pravcu otvaranja novih radnih mesta, jer je to jedan od najvećih problema koje Srbija ima. Ja ću ponoviti obećanje koje sam dao pre nekoliko dana – da će Delta nastaviti da zapošljava i u 2014. godini i da planiramo dva puta više novih radnih mesta nego što ih je bilo u 2013.

Hvala vam!

Post navigation