Izricanje presude Marku Miškoviću zakazano za 25. mart

Izricanje presude Marku Miškoviću zakazano za 25. mart

Specijalni sud zakazao je za 25. mart izricanje presude sinu vlasnika “Delta holdinga” Marku Miškoviću i grupi optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima. Vlasniku “Delta holdinga” Miroslavu Miškoviću presuda neće tada biti izrečena, jer mu je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine i suđenje će biti nastavljeno po dinamici koju sud odredi.


Za Marka Miškovića tužilac je predložio 10 godina zatvora i novčanu kaznu od milion dinara, zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i za utaju poreza.
– Apsolutno sam uveren u vašu stručnost i savest da ćete brižljivo ceniti sve dokaze i verujem da vam je jasno da nisam uradio ništa od onog što mi tužilaštvo stavlja na teret. Sa putarskim preduzećima nisam imao veze, a u vreme kada se sve to dešavalo imao sam 23 godine. Ni danas, a kamoli tada, nisam znao ništa o prometu akcija i uzimanju kredita. Moja interesovanja su sport i filmska industrija i nikakvu korist nisam imao od ovoga. Treba da budem oslobođen optužbi. Bez obzira na vašu odluku koju ću svakako prihvatiti, molim vas da mi vratite pasoš i da mi omogućite da sa ćerkom koja se rodila dok sam bio u pritvoru, prvi put odem na letovanje – rekao je Marko Mišković.
Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, pokrenut je 2012. krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. Međutim, odbrana od početka obrazlaže da ni Marko, ni Miroslav Mišković nisu mogli biti okrivljeni u ovom postupku. Za to postoje tri grupe razloga, od kojih je svaka dovoljna da postupak ne bude validan.

Infografika_Miskoviceva-odbrana-01
Prvi razlog je činjenica da nisu počinjena krivična dela na koje se optužnica poziva. u davanju kredita Preduzeću za puteve; nema nelegalne dobiti prilikom prodaje akcija; nema nezakonitog izvlačenja dobiti iz preduzeća za puteve; ne postoji poreska obaveza koju je trebalo platiti.

Infografika_Miskoviceva-odbrana-02

Čak i da se prihvati postojanje nezakonitih radnji, za njih nisu mogli biti optuženi ni Miroslav, ni Marko Mišković. Naime, nijedan od njih nije obavljao funkciju koja je po zakonu odgovorna za poslovanje firme.

Infografika_Miskoviceva-odbrana-03 (1)
Na kraju, nije nebitno da krivično delo po kome se sudi Miroslavu i Marku Miškoviću ne postoji u evropskom zakonodavstvu.

Infografika_Miskoviceva-odbrana-04

Apsurdno je da se Srbija nalazi na evropskom putu, koji podrazumeva i prilagođavanje zakonodavstva praksi Evropske unije, a da se vodećim biznismenima sudi po zastarelim socijalističkim zakonima.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.