Izgubljeni u prevodu

NAVELIKO, U DOMAĆIM MEDIJIMA citiran i analiziran dodatak “Fajnenšel tajmsa” (FT), objavljen na četiri stranice i plaćen našim parama, što nije ništa neuobičajno kad neka zemlja želi da predstavi svoje potencijale, imao je za svrhu da Srbiju prikaže kao zemlju pogodnu za investicije.

GLAVNA POLITIČKA TEMA FT bio je profil Aleksandra Vučića i taj tekst koji je emitovao Tanjug naveliko je korišćen za domaću upotrebu, ali se tu nešto izgubilo u prevodu. Domaća publika ostala je uskraćena za dve ocene o hapšenju i procesuiranju Miroslava Miškovića.

ISTINSKU MOĆ U SRPSKOJ VLADI ima njen prvi potpredsednik Aleksandar Vučić“, konstatuje britanski “Fejnenšel tajms” i “ocenjuje da bi Vučić i njegova SNS na eventualnim izborima mogli da osvoje ubedljivu pobedu, koja bi im omogućila da vladaju bez koalicionog partnera i koja bi im dala mandat da sprovedu reforme“…

VUČIĆ JE PREUZEO TAKOĐE odgovornost za nadgledanje srpskih obaveštajnih agencija.

TO MU JE OBEZBEDILO platformu za njegovu najpopularniju – iako kontraverznu – inicijativu – a to je borba protiv korupcije koja je otišla daleko, da je dovela do hapšenja najbogatijeg čoveka u Srbiji, tajkuna Miroslava Miškovića.

A ONDA SU SE U PREVODU IZGUBILE REČENICE o tome da je Ustavni sud produženje Miškovićevog pritvora ocenio protivzakonitim i da mu je za pravo da se brani sa slobode uzeta kaucija od 12 miliona evra.

TO U NAŠIM MEDIJIMA, u interpretaciji Tanjuga, niste mogli pročitati ili čuti, ali jesu čitaoci FT-a kojima je ovaj dodatak bio namenjen i koji bi trebalo da donesu odluku o investiranju u Srbiju. Ne verujem da im prija ideja, u FT-u blago okarakterisana kao “kontraverzna inicijativa”, ali pošto ni zec nije plašljiv koliko je plašljiv kapital, blizu sam ideji da smo bacili pare date za objavljivanje tog dodatka.

A ONDA SE JOŠ I PREMIJER Ivica Dačić u polušaljivom tonu obratio prilikom promocije ovogodišnje Bele knjige koja predstavlja viđenje starih investitora privrednih i političkih prilika u Srbiji i rekao im da paze da ne dođu u policijsku Belu knjigu.

Investitori, dobro došli!

Izvor: Blic

Post navigation