Forester: “Hemslejd” zakonito kreditirao Đuraškovića

Forester: “Hemslejd” zakonito kreditirao Đuraškovića

Zastupnik firme “Hemslejd trejd limited” sa Kipra Jan Forester, kao predstavnik pravnog lica kome preti oduzimanje imovine, govorio je na objedinjenom suđenju vlasniku “Delta Holdinga” Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženima za oštećenje putarskih preduzeća i kruševačke fabrike FAM.

“Hemslejd trejd limited” je u vlasništvu Miroslava i njegovog sina Marka Miškovića i, prema optužnici, 2005. je dala kredit od 23 miliona evra firmi Mila Đuraškovića, prenosi Tanjug.

“Postoji opravdana sumnja da su Miroslav Mišković i Marko Mišković, po dogovoru sa Milom Đuraškovićem, 2005. i 2006. godine, preko svojih preduzeća ‘Hemslejd trejd limitid’ sa Kipra i ‘Mera invest fond’ sa Holandskih Antila ulagali u PZP Niš i po tom osnovu stekli 47,59 procenata akcija”, navodi se u optužnici.

Navodi se i da je u toku 2008. godine potpuno obezvređen kapital preduzeća za puteve, što je njima kao profesionalnim investitorima i kontrolnim članovima društva bilo poznato.

Zbog toga su Miroslav Mišković i Marko Mišković odlučili da izađu iz vlasništva PZP “Niš”, smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Predstavnik “Hemslejda” je međutim tvrdio da optužnica sadrži puno nedostataka i da je kreditiranje Đuraškovićevih firmi za puteve obavljeno po zakonu.

Forester je rekao da je Đurašković 2005. uzeo kredit od 23 miliona evra i da ga je vratio u dve tranše 2008. godine.

Na osnovu Zakona o deviznom poslovanju svaki kredit koji dolazi iz inostranstva mora da bude prijavljen Narodnoj banci Srbije, naveo je Forester i istakao da je tako i rađeno.

Forester je naglasio da se ovde nije radilo o dokapitalizaciji već o kreditiranju Đuraškovićevih firmi.

Takođe je istakao da nisu tačni navodi optužnice da je Hemslejd dao kredit pa pogrešno izračunao kamatu, napominjući da to “jednostavno ne ide jedno sa drugim”.

Kamata je tokom trajanja kredita izračunavana 18 puta, rekao je predstavnik “Hemslejda” ukazujući da je iznosila “tri odsto plus eurobor”.

Forester je tvrdio da nije bilo nikakve zavere da se sakriju odnosi između “Hemslejda” i PZP “Niš”, kao i da nije tačno da novac nije iskorišćen za obnovu puteva.

Prema optužnici, nakon uzimanja kredita, prvo je nezakonito uvećana vrednost akcija PZP “Niš”, što je izvedeno kontrolisanom prodajom samo 37 akcija tog preduzeća od ukupno 550.000 izdatih. Na berzi se tokom 14 dana trgovalo akcijama Mila Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen članom 117. Zakona o tržištu hartija od vrednosti.

“Po prodaji ovih 37 akcija, naručena je procena njihove tržišne vrednosti, uz zahtev da se ona obavi upravo na osnovu ovog prometa, pa je tako podignuta njihova vrednost sa 3.300 dinara na 8.780,54 dinara”, navodi se u optužnici.

Posle toga su osnovana nova preduzeća “Mera invest” u vlasništvu “Mera invest fond” i “Nibens” korporacija u vlasništvu Mila Đuraškovića.

U njih su osnivači, tvrdi se u optužnici, kao svoje uloge u nenovčanom kapitalu uneli akcije PZP “Niš” po nezakonito uvećanoj vrednosti.

“Mera invest” je potom u oktobru 2008. i novembru 2009. godine prodala svoj paket akcija “Nibens” korporaciji, i ostvarila protivpravnu imovinsku korist, jer akcije PZP “Niš”, prema nalazu i mišljenju veštaka, u tom trenutku nisu imale nikakvu vrednost.

Novac za kupovinu akcija PZP “Niš” od firme “Mera invest”, “Nibens” korporacija je obezbedila iz kredita odobrenog kod “Unikredit banke” od 25 miliona evra.

Vraćanje kredita su, protivno Zakonu o privrednim društvima, kao solidarni dužnici garantovala preduzeća za puteve Niš, Beograd, Kragujevac, Vranje, Vojvodina put – Bačka put, Srem put i Fabrika maziva Kruševac.

U optužnici se ukazuje da prema dokazima prikupljenim tokom istrage, a posebno iz ekonomsko-finansijskog veštačenja proizilazi da je prilikom izlaska investitora “Hemslejd trejding limitida” i “Mera investa” iz vlasništva PZP Niš, ovim privrednim društvima pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 2.277.028.616,51 dinar i 217.064,45 evra.

Suđenje Miškoviću i ostalim okrivljenim za oštećenja putarskih preduzeća objedinjeno je sa procesom za oštenje kruševačke fabrike maziva FAM.

Suđenje se nastavlja sutra.

Miškoviću i još 14 okrivljenih iz oba slučaja sada se sudi u jednom procesu, koji je početkom februara krenuo ispočetka i vodi ga sudija Maja Ilić.

Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, ZZivojin Petrović i Jadranka Badrić.

Na početku objedinjenog suđenja optuženi su se ponovo izjasnili o krivici pred novim sudskim većem, negirajući navode optužnice.

Protiv Miškovića i Đuraškovića kao i još osam optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Pušteni su da se brane sa slobode uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Izvor: RTS

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.