Forbes: Miroslav Mišković najbogatiji biznismen u Srbiji

Forbes: Miroslav Mišković najbogatiji biznismen u Srbiji

“Miroslav Mišković ponovno se vratio tamo gdje je bio godinama, na mjesto prvog biznismena Srbije. Nikad više neće imati moć kakvu je imao do 2011., kada je najveći maloprodajni lanac u Srbiji Maxi za gotovo milijardu eura prodao belgijskom Delhaizeu, ali sa širenjem poslova na poljoprivredu i nekretnine opet se pozicionirao na prvo mjesto u Srbiji i među najvećima u regiji.

 

Posljednje godine teške su za gospodarstvo Srbije i Mišković se s Deltom nije vratio u vrh zahvaljujući tome što je rastao, nego zato što je padao manje od drugih. Mišković je lani bio drugi na Forbesovoj listi deset najvećih poduzetnika u Srbiji. Sa 463,7 milijuna eura prihoda u 2013., Delta holding je zabilježio pad od četiri posto, ali je prošlogodišnji lider Miodrag Kostić sa svojom MK Group potonuo gotovo 20 posto. 

Aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić velik dio svoje iznimne popularnosti u srpskoj javnosti zahvaljuje ratu protiv tajkuna i uhićenju Miroslava Miškovića u prosincu 2012. godine. Mediji su ga teretili za niz afera, da bi na kraju sa sinom Markom i poduzetnikom Milom Đuraškovićem bio optužen za izvlačenje novca iz nekoliko poduzeća za održavanje cesta. Uložili su novac u tvrtke i onda udjele prodali uz profit na vrhuncu potražnje. Kasnije, kad je Srbiju zahvatila kriza, država je prestala plaćati tim tvrtkama za obavljene poslove i one su završile u stečaju. Sad se za to sudi Miškoviću: kako ste, molim vas, kupili dionice po pet kuna, a onda ih prodali po dvadeset? “Ne mogu uobičajeni poslovni potezi biti predmet suđenja, ovdje se sudi kapitalizmu!” prosvjeduje Mišković u sudnici Specijalnog suda u Beogradu, odjelu Višeg suda sagrađenom uz pomoć stranih donacija kako bi se sudilo ratnim zločincima i vrhu organiziranog kriminala. forbes

Iz pritvora je pušten nakon sedam i pol mjeseci, krajem srpnja 2013., uz nevjerojatnu jamčevinu od 12 milijuna eura, koju je morao položiti u kešu. U sudnici traži neka mu dopuste da poput drugih optuženika u toj vrijednosti založi nekretnine, jer deponirani iznos u srpskim dinarima stalno gubi vrijednost. Dosad je samo na tome izgubio milijun eura. Miroslav Mišković u beogradskoj sudnici vodi rat protiv nespremnosti Srbije da se suoči s nužnošću tranzicije.

Sve do 2006. Srbija je imala Ustav s društvenim vlasništvom kao glavnim oblikom vlasništva, a tranzicija koju prolazi kaotičnija je od one hrvatske. Prosječna neto plaća u ožujku ove godine u Srbiji je iznosila 43.121 dinar, što je oko 2700 kuna, uz nezaposlenost od 22 posto prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO). U takvoj situaciji lako je nezadovoljstvo masa usmjeriti protiv onih najbogatijih.

Za aktualnu vlast u Srbiji Miroslav Mišković je nešto poput babaroge, dežurnog pedra kojeg se izvlači iz rukava kad god ti iz bilo kojeg razloga treba podizanje tenzija. Tako je Vučić Miškovića nazvao šefom mafije usred afere s helikopterom koji je pao i ubio pet ljudi jer su ga – kako mediji spekuliraju, a Vučić odlučno demantira – radi fotografiranja s bolesnom bebom naručili da sleti na krivi aerodrom.

“Imam dokaze kako se tajkunsko-mafijaški lobi, od zemunskog do Miškovićeva klana, bori da se ništa ne promijeni kako bi mogli nastaviti pljačkati Srbiju”, izjavio je tada Vučić, ponovo ističući u prvi plan svoju ulogu velikog borca za reforme. Premijer ima dokaze, a Miškoviću se i dalje sudi za “zloupotrebu položaja”? Neobično, samo ta prastara socijalistička formulacija bez navođenja konkretnog kaznenog djela (osim utaje poreza,
koja je naknadno dodana optužnici). Ako imate dokaze da je mafijaš, zašto mu onda sudite za to što je nekome dao kredit koji mu je poslije vraćen s kamatom? 

Optužnica je dokaz da ni pravosuđe u Srbiji ne poznaje pravila modernog poslovanja, tvrde Mišković i njegovi odvjetnici. U sporne tvrtke uložili su 80 milijuna eura, optužuje ih se da su zatim iz njih izvukli 16 milijuna eura iako nisu povlačili ni redovnu dobit, pumpajući vrijednost poduzeća prije prodaje. “To je ono čime se ja bavim, kupujem tvrtke, dižem ih na noge, a onda ih prodajem po višoj cijeni”, trudi se Mišković objasniti sucima. 

Suđenje u Beogradu se nastavlja (moralo se ponavljati), ali uz sve manje medijske pažnje. Mišković je doveo svoje strane promatrače, ali suđenje prate OESS i drugi, na koje on nema utjecaja. Od optužbe za utaju poreza brani se potvrdama porezne uprave i revizorskih kuća koje su u to vrijeme napravile nalaze da je sav porez plaćen, ali je naknadno za potrebe optužnice utvrđeno da nije.

“Svaki poduzetnik u Srbiji danas je u strahu da će biti izabran kao meta. Bez sigurnosti, biznis neće napredovati”, upozorio je nedavno, na početku iznošenja obrane optuženih pred sudom, odvjetnik iz Bruxellesa Ian Forrester. Zbog kritika iz Europskog parlamenta Srbija je na kraju morala korigirati članak zakona kojim definira “zloupotrebu službenog položaja”, ali onda je Miškoviću
nastavila suditi po tom novom članku, što je suprotno pravnom načelu da naknadno ne može suditi prema propisu koji nije bio na snazi kada je djelo počinjeno. 

U Delti ističu da je 2014. za njih bila najuspješnija godina od izbijanja ekonomske krize. Planiraju gradnju novog trgovačkog centra u Beogradu, na Autokomandi, grade svoju novu poslovnu zgradu pokraj svojeg hotela Crown Plaza, uređenog na mjestu bivšeg Interkontinentala. Uskoro će u Ljubljani graditi hotel Interkontinental u centru grada. Shoping mall Delta planet na Autokomandi predstavljaju kao najveći i najekskluzivniji trgovački centar u regiji, sa 172.000 četvornih metara. U njega planiraju uložiti 200 milijuna eura, a u novo sjedište tvrtke 25 milijuna, pa će i ove godine vjerojatno biti među najvećim investitorima u Srbiji. Tvrtka sada ima 6030 zaposlenih, a za ovu godinu predviđaju dodatni rast prihoda od prodaje, na 531 milijun eura.

Izvor: Forbes – Hrvatska, Naše novine, 29.5.2015.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.