Evropska komisija upozorava na stanje u medijima

 Štampa:

File odgovara Đilasu: Evropska komisija upozorila da se vode orkestrirane kampanje protiv opozicije

Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je, u odgovoru na pismo lidera Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa, da Evropska komisija smatra da je neprihvatljiva praksa objavljivanja u medijima podataka iz istraga o slučajevima korupcije i najavljivanja hapšenja u cilju uticaja na javno mnjenje, saopštila je danas DS.

Đilas je uputio pismo Fileu u kojem je ukazano na spregu pojedinih medija i pravosudnih organa koja je motivisana borbom protiv političkih protivnika, podsetila je DS.

Štefan File je podvukao da takvi postupci predstavljaju kršenje pretpostavke nevinosti i nepoštovanje zaštite podataka o ličnosti.

Upozoren sam na ozbiljne optužbe da se vode orkestrirane medijske kampanje u pojedinim tabloidima protiv opozicije, kao i protiv drugih partija i nezavisnih institucija, a sve u vezi sa navodnom korupcijom, napisao je File u odgovoru na pismo koje mu je Dragan Đilas uputio krajem aprila.

File je naveo da je Evropska komisija to jasno podvukla u maju, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva pravde i ombudsmanom.

Primedbe vezane za narušavanje pretpostavke nevinosti i nepoštovanje zaštite podataka o ličnosti naći će se u narednom izveštaju EK o napretku u oktobru, zaključio je File, prenosi DS.

(Blic, 25. jul 2013)

Post navigation