Badrićeva negirala navode optužnice

Badrićeva negirala navode optužnice

Objedinjeno suđenje vlasniku “Delta holdinga” Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženima za oštećenje putarskih preduzeća i kruševačke fabrike FAM nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu izlaganjem odbrane optužene Jadranke Badrić.

Badrićeva, koja je radila u agenciji “Kamastra” i računovodstvene poslove za srpsku firmu “Mera invest” Marka Miškovića, sina vlasnika Delte, u celosti je negirala navode optužnice da mu je pomagala da utaji porez, tvrdeći da porez na spornu transakciju nije ni postojao, prema tada važećim propisima, prenosi Tanjug.

“Ja, Marko Mišković i Živojin Petrović optuženi smo kao kolateralna šteta nečijeg obračuna sa Miroslavom Miškovićem”, rekla je Barićeva i potom detaljno izložila svoju odbranu.

Napominjući da Marka, kao ni Miroslava Miškovića nikada nije upoznala, rekla je da je osnivač srpske “Mere invest”, firma “Mera investment fund” sa holadskih antila (krajnji vlasnik je Marko Mišković).

Prema njenim rečima, osnivački kapital je bio 500 evra i samim osnivanjem “Mera investment fund” je postala 100 odsto vlasnik udela u firmi. Zatim je izvršena registracija srpske “Mere” u Agenciji za privredne registre a potom i dokapitalizacija, rekla je Badrić.

Ona je tvrdila da unosom nenovčanog kapitala – akcija Preduzeća za puteve Niš strana “Mera” nije dobila novi udeo nego samo veći kapital koji je upisan je u APR.

“Strana ‘Mera’ nje dobila naknadu za taj unos po izvršenoj dokapitalaizaciji. Te akcije su postale vlasništvo srpske mere, koja je mogla da radi sa njima šta hoće”, smatra Barićeva.

Prema njenim rečima, posle dokapitalizacije je povećana vrednost kapitala srpske “Mere”, ali time nije ostvaren prihod.

Ona je napomenula da je pre i posle unosa akcija bio je jedan jedini osnivač koji je imao svojih 100 odsto, što kako je navela, znači da u ovoj transakciji nema poreza, pa samim tim nije ni bilo utaje poreza.

“Na ovakve transakcije se inače ne plaća porez”, ukazala je Badrić i pozvala se na tada (2008.) važeći Zakon o porezu na kapitalnu dobit koji je bio na snazi do 2010. godine.

“Da nema poreza ne tvrdim samo ja, tu je i mišljenje Ministarstva finansija koje je potpisao zamenik ministra Dejan Popović inače profesor na pravnom fakultetu u Beogradu”, navela je ona i napomenula da su tu transakciju su pratili brokeri i drugi finansijski stručnjaci.

Takođe je inspektor iz Poreske uprave 2010. rekao da nema poreza, ali je promenio mišljenje 2013. godine.

Suđenje Miškoviću i ostalim okrivljenim za oštećenja putarskih preduzeća objedinjeno je sa procesom za oštenje kruševačke fabrike maziva FAM. Suđenje se nastavlja sutra.

Miškoviću i još 14 okrivljenih iz oba slučaja sada se sudi u jednom procesu, koji je početkom februara krenuo ispočetka i vodi ga sudija Maja Ilić. Proces je u fazi izlaganja odbrane optuženih.

Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Na početku objedinjenog suđenja optuženi su se ponovo izjasnili o krivici pred novim sudskim većem, negirajući navode optužnice.

Protiv Miškovića i Đuraškovića kao i još osam optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Pušteni su da se brane sa slobode uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Izvor: RTS

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.