Advokat Tomanović: U SRBIJI NIJE POTREBNO DA IZVRŠITE KRIVIČNO DELO DA BISTE DOBILI ZATVORSKU KAZNU

Advokat Tomanović: U SRBIJI NIJE POTREBNO DA IZVRŠITE KRIVIČNO DELO DA BISTE DOBILI ZATVORSKU KAZNU

“Presuda koja je danas izrečena predstavlja nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji. Na žalost, kao što smo predvideli, specijalne sudije, određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon”, izjavio je branilac Miroslava Miškovića advokat Zdenko Tomanović, posle izricanja presude u ponovljenom postupku pred prvostepenim sudom. Tom presudom Mišković je ponovo proglašen krivim i izrečena mu je zatvorska kazna od dve i po godine.

“Apelacioni sud je ukinuo raniju presudu i objasnio Veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza. Deo veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor, i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Oni su iskoristili zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića.

Sudijama nije bilo važno što najbolji poreski stručnjaci iz Srbije i sveta tvrde da tada, pre 11 godina, nije bilo ni pretpostavke o poreskoj obavezi. Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu  jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema.

Svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo, ali danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu.

Mi ćemo protiv ovakve prvostepene presude uloziti žalbu Apelacionom sudu. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima.

A započeta međunarodna arbitraža će potvrditi da se zakoni ne mogu primenjivati selektivno, zbog političke potrebe.”

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.