Društvo sudija Srbije: Nedopustive pretnje sudijama

Društvo sudija Srbije: Nedopustive pretnje sudijama

Društvo sudija Srbije pozvalo je dopisom Visoki savet sudstva da, u skladu sa svojom ustavnom dužnošću, reaguje povodom ovakvog ugrožavanja nezavisnosti sudija, povodom nedavnih protivpravnih reakcija političara i medija na pojedine odluke sudova.

U dopisu, između ostalog, navedeno je i da su nedavne odluke Apelacionog suda u Beogradu kojima su delimično potvrđene a delimično ukinute krivične presude Višeg suda u Beogradu i tom sudu naloženo da postupak sprovede bez procesnih nedostataka i u skladu sa zakonom, pokrenule lavinu nipodaštavanja, uvreda i pretnji sudijama od strane pojednih političara i medija. Čak se najavljuju i hapšenja sudija, kao i preduzimanje određenih mera u predstojećoj reformi pravosuđa protiv takvog, navodno neprihvatljivog, postupanja sudova.

Pretpostavka nevinosti

Reč je o presudi Apelacionog suda kojom je Miroslav Mišković pravosnažno oslobođen optužbi za mahinacije u preduzećima za puteve, a prvostepena presuda kojom je osuđen zbog pomaganja u utaji poreza, ukinuta je i vraćena na ponovno suđenje.

U dopisu je navedeno i da se Društvo sudija Srbije oduvek zalagalo, pa to čini i sada, da svako, a prvenstveno sudije i sudovi, poštuje pravni poredak naše države, pa tako i sada poziva sve državne organe i funkcionere da zakonito, dosledno i savesno obavljaju svoje dužnosti, rukovođeni time da su pred zakonom svi jednaki, da nedodirljivih ne sme biti, ali i da su svi nevini dok se krivica ne dokaže.

“Poruka” sudijama

Društvo sudija primećuje da se ovakvo postupanje državnih funkcionera i medija ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno protivpravno najavljivan u medijima. Takođe sa zabrinutošću konstatuje da takvo ponašanje predstavlja neskrivenu protivpravnu poruku sudijama kako da sude, ne samo u konkretnim, već i u svim ostalim predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali „svoj sud“ unapred, pre i tokom sudskih postupaka.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.