Vraćanje pasoša Miškoviću: pritisak na sudiju da izmeni odluku

Vraćanje pasoša Miškoviću: pritisak na sudiju da izmeni odluku

“Na mene je vršen pritisak da opozovem odluku kojom sam omogućio vraćanje pasoša Miroslavu Miškoviću”, izjavio je nekadašnji sudija Vladimir Vučinić, koji je započeo proces protiv Miškovića, a zatim zbog pritisaka prešao u advokaturu.

Sudija Vučinić najpre je opomenut zbog javnog komentarisanja svoje odluke o vraćanju pasoša osumnjičenom za malverzacije u putnoj privredi, ali je tu opomenu Visoki savet sudstva odbacio, na sednici održanoj u avgustu ove godine.

Gostujući na televiziji N1, Vučinić je rekao da je osnovni pritisak dolazio od predsednika suda, koji je tražio da opozove vraćanje pasoša, pre nego što je Mišković izašao iz zemlje. Sekundarni pritisak pravili su mediji.

“Radio sam po zakonu”, rekao je sudija Vučinić. “Mišković se posle četiri dana vratio i mi kao država nismo trpeli nikavu posledicu”.

“Nijednom nisam došao u sudnici, pogledao ljude i pomislio u sebi – vi ćete biti osuđeni, nego hajde da vidimo šta su dokazi. I to je lepota sudijskog posla”, kaže advokat Vučinić.

Sudija ne sme da razmišlja kome će se dopasti njegova odluka i da li će to uticati na njegovu karijeru, kaže Vučinić. U suprotnom je sudija samo u formalnom smislu.

Sudija Vladimir Vučinić započeo je postupak protiv Miroslava Miškovića zbog sumnje da je načinio zloupotrebu u putarskim preduzećima, ali je slučaj predat drugom sudiji pošto je Vučiniću zamereno da je prekoračio ovlašćenja omogućujući Miškoviću da otputuje u inostranstvo na kraći službeni put.

Sa izborom novog sudije postupak je morao da krene ispočetka, čime je znatno usporeno donošenje prvostepene presude.

 

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.