Tužilaštvo da preispita optužnicu

Vlasnik “Delta holdinga” Miroslav Mišković ponovo je zamolio tužilaštvo da preispita optužnicu protiv njega za zloupotrebe putarskih preduzeća.

“Pa nisu putarska preduzeća propala za 3,3 miliona evra pozajmice Nibens grupi. Poslovali smo sa dobiti od 40 milona, pa da smo hteli izvlačili bi nešto tada…”, naveo je Mišković u nastavku današnjeg suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu.

On je, kako je naveo, izgubio u poslu sa Geneksom 133 miliona evra, a ovde se raspravlja o 3,3 miliona evra.

Nek se preispita slučaj, jer ja imam puno obaveza, a moram da sedim ovde”, naveo je vlasnik “Delte”.

Prethodno je na njegova pitanja odgovarao bivši direktor Preduzeća za puteve Niš i Partizanski put Zoran Mihailović, navodeći da u tim preduzećima nikada nije video ni vlasnika “Delta holdinga” niti njegovog sina Marka.

Mihailović je negativno odgovorio i na pitanja Miškovica da li je ikada urgirao da se neko zaposli, da se dobije neki posao ili kredit, kao i da li je obišao neke radove.

Mišković je na to ukazao da on inače ima običaj da obilazi svoje kompanije kada se izvode radovi.

Vlasnik “Delta holdinga” je Mihailovića pitao da li mu je bio poznat podatak da je prema revizorskom izveštaju 2006. i 2007. dobit putarskih preduzeća bila više od 40 miliona evra, na šta je Mihailović rekao da nije to znao, kao i da nikada nije čuo da se izvlači novac iz putarskih preduzeća.

Na pitanje da li su prema njegovom mišljenju putarska preduzeća propala zbog pozajmice Nibens grupi od 3,3 miliona evra, Mihailović je odgovorio da nisu.

Mihailović takođe izneo kritiku na Vladu Srbije zbog ugovora sa firmom iz Azejberžana koji, kako je naveo, nije dobar za podizvođače koji nose većinu posla.

Odgovarajući na pitanja Miškovićevih branioca Zdenka Tomanovića, Mihailović je naveo da nikada nije primio nijednu naredbu ili uputstvo od Miškovićevih, niti su oni donosili neke odluke.

On je objasnio da je za njega vlasnik kompanije za koju je radio Nibens grupe – u čijem su sastavu bila PZP Niš i Partizanski put, bio Milo Ðurašković koji je, kako je naveo, donosio sve strateške odluke u vezi poslovanja.

Mihailović je napomenuo da njemu za posao uoptše nije ni bilo bitna vlasnička struktura kompanije, ali i da ništa protiv nije imao da iza “Nibens grupe” stoji “Delta”, čak šta više njemu je to bilo poželjno.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Mihailović je rekao da je Miškovića “sreo” na neformalnom ručku u “Kolonijal sanu” na koji ga je pozvao Ðurašković.

“Tu se nije govorilo o poslu, već o nekim trivijalnim temama. Ja ne mogu da kažem da poznajem Miroslava Miškovića već samo da sam ga sreo na ručku”, naglasio je optuženi za pomaganje u zloupotrebama putarskih preduzeća.

Mihailović je ranije danas negirao krivično delo, ističući da se u berzanske i bankarske poslove uopšte ne razume i da je u najvećem delu svoj posao obavljao na terenu.

Suđenje se nastavlja sutra

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Post navigation