Sud izmedju Miškovića i Vučića

LONDON ZOVE

U slučaju Miroslava Miškovića svega ima, samo nema ravnodušnosti prema njemu. I najnoviji potez, vezan za njegov pasoš i putovanje, izazvao je pravu konsternaciju u političkoj i široj javnosti, jer se ipak preko ovog slučaja prelama celokupna borba protiv korupcije u Srbiji.

Odluka sudije Specijalnog suda Vladimira Vučinića da vrati pasoš srpskom tajkunu Miroslavu Miškoviću i dozvoli mu put u London uoči nastavka sudjenja za višemilionske malverzacije u putarskim preduzećima, predstavljeni su kao uzbuna u pravosudju, a kod vicepremijera Aleksandra Vučića izazvalo je pravi šok, jer on skoro i da ne krije da ceo slučaj doživljava i lično.

Navodno, Vučića je zatekao potpuno neočekivani potez sudije koji je delegiran u Specijalni sud kao iskusni profesionalac, lojalan i čovek bez mrlje u karijeri. Vicepremijer je pobesneo na ljude od poverenja i u sitne sate ih zvao na raport kako bi ispitao o čemu je reč.
Iako javno nije hteo da komentariše novinarsko pitanje o potezu sudije Vučinića, rekavši da neće da se meša u rad pravosudja, Vučić nije uspeo da sakrije ličnu rezignaciju i zagonetno doda: Sasvim dovoljno da onim ˝drugim ljudima˝natukne kako, eto, on ipak zna da je to smišljeno učinjeno, kako bi se, valjda, on kompromitovao.
Takav stav treba da osnaži i izjava specjalnog tužioca Miljka Radisavljevića, koji se oglasio navodima da mišljenje tužilaštva u vezi sa vraćanjem pasoša Miškoviću nije traženo i da za to ne postoji nikakvo obaveštenje.

A stiglo je, nedvosmisleno, od samog sudije Vučinića, koje je potvrdio i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević. ˝Sudija kome je okrivljeni dao dovoljne garancije da će se vratiti iz inostranstva svoju odluku donosi na osnovu sopstvenog uverenja i ne mora tražiti saglasnost tužilaštva˝, dediciran je Milojević, inače dugogodišnji sudija ¨krivičar˝. Tu je i kaucija od 12 miliona evra. Nemoguće je da to ne zna i Vučić, za koga je mnogo puta isticano da je sa najvišom ocenom završio Pravni fakultet, ali, pošto je političar, želi da stvari drži pod kontrolom, ili bar pod tenzijom, koja, na zadovoljstvo ojadjenog puka, dodatno difamira krivca koji se obogatio dok su Srbija i narod propadali. Otud i Vučićeve poruke da ˝Mišković neće pobediti Srbiju˝, kojom ga je unapred proglasio krivim i osudio, a sebe u velikoj meri poistovetio sa Srbijom.
Da nije u pitanju Mišković, sam slučaj ne bi ni zavredjivao veliku pažnju, jer su uz dozvolu sudije svojevremeno putovali folk-pevačica Ceca Ražnjatović i Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, i uredno se vraćali. Sud jedino nisu ispoštovali Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ (kaucija je bila samo 15.000 evra) i vlasnik piramidalne banke Jugoskandik Jezdimir Vasiljević (založio kuću prijatelja na Dedinju).
Znalci nisu ni sumnjali da će se Mišković vratiti. Jednostavno, teško da bi rizikovao svoje bogatstvo i poslove u zemlji. Tu mu je ostao i sin, koji je takodje na optužnici. Uz novac koji poseduje i lobistički tim koji je otkupio, Mišković se čak nada da će pobediti na sudu. Bar onoliko koliko se i Vučić nada da će pobediti on, odnosno Srbija.
Potez sudije Vučinića pokazuje da sud neće postupati po dnevno-političkim sugestijama bilo koje strane. Bar zasad.

Izvor: NIN 19.12.2013
Autor: Slobodan Ikonić

Post navigation