Delta obnovila školu u Maloj Jasikovi

Delta obnovila školu u Maloj Jasikovi

Jedanaest mališana iz Male Jasikove ove jeseni krenulo je na nastavu u renoviranu seosku školu. Škola u ovom selu obnovljena je u okviru projekta “Naše selo” koji je prošle godine pokrenuo Delta Holding, sa ciljem da pomogne očuvanju srpskog sela i  modernizuje poljoprivrednu proizvodnju.

Pogled na renoviranu zgradu seoske škole
Obnovljena školska zgrada

Škola koju su još 1939. godine podigli meštani, do sada nije renovirana. Ovog leta, izvedeni su temeljni radovi: obnovljeni su krov i fasada, zamenjena je stolarija, uređeni toaleti, postavljeni novi podovi, zamenjene elektroinstalacije, sređeno školsko dvorište.

Radove za seosku školu je finansirala Delta Fondacija sa partnerima u ovom projektu: Erste Banka, Grad Zaječar, Square Affair Keramika Kanjiža i Beovrt. Meštani su se uključili radovima na uređenju dvorišta, nabavkom đubriva, angažovanjem sopstvene mehanizacije.

Bez škole nema života

“Smatramo da bez škole selo odumire, jer bez nje nema ni interesovanja mladih parova i porodica da ostanu na svom imanju. Zato je obnova škole deo našeg projekta, kao što je i organizacija društvenog i kulturnog života, dostojnog čoveka. Želimo da pokažemo da se u srpskom selu može živeti isto tako kvalitetno kao u selima Nemačke, Austrije ili Slovenije”, rekla je Tijana Koprivica, vođa projekta “Naše selo”.

Hleb i so za Miroslava Miškovića i goste
Tradicionalna dobrodošlica

Projekat “Naše selo” pokrenut je krajem prošle godine u selima Mala Jasikova i Dubočane, u opštini Zaječar, na istoku Srbije. Akcija nije vremenski ograničena, a sprovodi se kroz tri koraka. Prvi je prenošenje znanja o modernoj poljoprivredi i edukacija seljaka kako da dostignu maksimalne prinose i profit. Drugi korak čine konkretna unapređenja na imanjima meštana koja podrazumevaju investicije i promenu načina rada. Investicije su olakšane kreditima Erste banke za koje kamatu plaća Delta Agrar. Treći korak usmeren je na unapređenje društvenog života kroz organizovanje kulturnih, sportskih, zabavnih sadržaja za decu i odrasle meštane.

Činjenice i brojke u projektu “Naše selo”

  • 40 domaćinstava učestvuje u projektu
  • 20 proizvođača prijavilo se za beskamatne kredite (kreditira Erste Banka, kamatu snosi Delta Agrar)
  • Iz kredita meštani: nabavljaju mehanizaciju; podižu ogradu oko voćnjaka; instaliraju sisteme za navodnjavanje; renoviraju ili grade nove objekte za smeštaj životinja (ovce, muzne krave), nabavljaju kvalitetnija grla stoke
  • održano više od 40 stručnih predavanja
  • organizovane posete modernim Deltinim farmama
  • organizovane posete poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu i Riminiju (Italija)
  • organizovane pozorišne predstave za decu kao i poseta kulturnim sadržajima u okolini
  • unapređen rad seoske ambulante, a za žene i decu organizovan sistematski pregled

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.