Prof. Šuneman: Obustaviti postupak protiv Miškovića

Osuđujuća presuda protiv Miroslava Miškovića predstavljala bi kršenje garancije da niko ne može biti osuđen za delo koje nije navedeno u zakonu. Jedini ispravan korak bilo bi obustavljanje postupka koji se protiv njega vodi, smatra nemački profesor prava dr Bernd Šuneman (Bernd Schünemann) u stručnom mišljenju koje je dao povodom ovog slučaja.

Schu__nemann_Portrait
Rezime njegovog mišljenja možete pročitati OVDE, a ceo tekst stručnog mišljenja klikom na OVAJ link.

Na pitanje da li optužnica protiv Miroslava Miškovića zbog zloupotrebe položaja krši osnovne principe vladavine prava, dr Šuneman odgovara:
„Član 359 Krivičnog zakonika, kao i zamena člana 234 Krivičnog zakonika, predstavljaju kršenje principa pravne sigurnosti i principa društveno štetnog ponašanja. Očigledan je sukob sa evropskom vladavinom prava i garancijama Evropskog suda za ljudska prava. Osuđujuća presuda protiv Miroslava Miškovića predstavljala bi kršenje garancije nulla poena sine lege (niko ne može biti osuđen za delo koje nije navedeno u zakonu, prim. prev.)

scan
Prof. Šuneman dalje smatra da „autentično tumačenje“ člana 229 Krivičnog zakonika, koje je dala Skupština Srbije, nije obavezujuće za sudsko veće.
„Prema evropskoj vladavini prava i Evropskoj konvenciji, nema sumnje da bi to bilo kršenje principa ne-retroaktivnosti.
Dr Šineman se izjasnio i o odluci o spajanju krivičnih postupaka.
„Odluka o spajanju postupaka uskratila je Miroslavu Miškoviću sudije koje su mu dodeljene u skladu sa zakonom, a istovremeno je i prekršila garanciju pravičnog suđenja. Posledica toga je da (drugo) sudsko veće sudije Ilić nije „zakonski ustanovljen sud“ u smislu člana 6, stav 1 Evropske konvencije.“
Profesor više poznatih univerziteta u svetu smatra je je mešanjem vlasti u postupak prekršeno načelo pravičnog suđenja od strane nezavisnog suda:
„Izjave ministra pravde i sadašnjeg premijera (prethodno prvog potpredsednika vlade) prekršile su pretpostavku nevinosti i garanciju nezavisnog suda (član 6, stavovi 1 i 2 Evropske konvencije). Jedina ispravka koja je prikladna i dovoljna da bise ispravilo ovo kršenje prava zagarantovanih konvencijom na nacionalnom nivou jeste da se smesta obustavi sudski postupak koji sudsko veće sudije Ilić vodi protiv Miroslava Miškovića.“.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.