Pritvor, jemstvo, pasoš

V PRITVOR, JEMSTVO, PASOŠ

U toku istrage tužilaštvo je odbilo sve naše dokazne predloge, a po zakonu je obavezno da ispita sve, i ono što nekog tereti i ono što ide u njegovu korist.

I sve ovo sam izneo pre skoro godinu dana tužilaštvu. Šta je od tada tužilaštvo uradilo?

  • Ispitani su svedoci koji se navode kao svedoci tužilaštva a svi tvrde da nije bilo nezakonitih radnji
  • Krivična prijava je prepisana u optužnicu

Ni sve ovo nije bilo dovoljno. Nezakonito sam držan u pritvoru 7,5 meseci, a tu nezakonitost je potvrdio i Ustavni sud.

Ovde se postavlja pitanje da li treba da odgovaram ja, za navodnu zloupotrebu, ili tužilaštvo koje očigledno krši zakon.

Moram da vas pitam: šta je sa pretpostavkom nevinosti? Blackstone je rekao da je „bolje da 10 krivih izbegne pravdu, nego da jedan nevin čovek pati“. Šta je sa osnovnim načelom da je teret dokazivanja na tužiocu? Ovde je sve to zaboravljeno, i ja kao optuženi moram da dokazujem svoju nevinost.

Ja tražim od suda da javno iznese da pretpostavka nevinosti važi i za mene, jer ja sam u javnosti već osuđen, pre nego što je proces i započeo. Uskraćena su mi osnovna prava, sprečen sam da se bavim svojim poslom. Ukoliko to sud ne želi, ili iz proceduralnih razloga ne može, ja dajem nalog svojim advokatima da tuže državu zbog kršenja pretpostavke nevinosti.

Ne znam kako ste, kao pravnici i kao ljudi, doživeli odluku Ustavnog suda, koji je ocenio da sam nezakonito držan u pritvoru? Da li se neko bar oseća krivim za to?

Za jemstvo ste mi uzeli 12 miliona evra u gotovini, zašta ne postoji sličan primer. I ovu meru će advokati da preispitaju, da li je u skladu sa pozitivnim pravom.

Oduzeli ste mi pasoš i sprečili da putujem u inostranstvo, a moja putovanja kao što znate nisu turistička. Vi ste me sprečili da obavljam posao, da ugovoram nove projekte, čime ste mi praktično vezali ruke. Vi ste time ugrozili ne samo mene lično, već i jednu od najboljih srpskih kompanija, i 8.000 porodica koje direktno žive od Delte.

Dakle, istovremeno ste mi tražili jemstvo od 12 miliona evra u gotovom, i oduzeli pasoš – zar nije jedna od ove dve mere bila dovoljna, već ste uradili i jedno i drugo?

Ja ne mogu da vas sprečim da vodite ovaj postupak koji je za mene potpuno nelogičan, ali mogu i moram da apelujem da ne rušite firmu od koje žive hiljade ljudi i koja je za 9 meseci ove godine u budžet Srbije uplatila 73 miliona evra poreza, a za 10 godina 1,8 milijardi evra. Ne dovodite u problem jednu odličnu kompaniju, a koja zbog neodgovorne politike ima teškoće da se zaduži kod banaka, jer ste je vi kriminalizovali.

Uprkos svim otežavajućim okolnostima, želim da vas informišem da će Delta do 15. decembra otvoriti najveći i najmoderniji hotel na Balkanu u kojem zapošljavamo 300 ljudi. Pozivam i vas da vidite šta smo podarili Srbiji i Beogradu u godini u kojoj smo bili predmet kampanje, javnog linča i sudskog gonjenja. Obećavam i da ćemo u 2014. zaposliti još 500 ljudi, da ćemo ići u regionalni razvoj bez obzira na želju pojedinaca da nas u tome spreče.

Uhapšen sam ili iz velikog neznanja policije i tužilaštva ili iz zle namere. A sedeo sam u pritvoru zbog toga što je sud preko toga prelazio, a što je i Ustavni sud proglasio nezakonitim.

Dok sam bio u pritvoru rodila mi se unuka a mom sinu prva ćerka. Ostao sam bez majke. I za sve to vreme sam morao da ćutim jer su mi uhapsili sina. A koji normalan roditelj može slobodno da se brani kad na optuženičkoj klupi pored njega sedi njegov sin?

Danas vas molim samo da u ovom sudskom postupku poštujete Zakon i Ustav jer je ovo predmet koji će ući u istoriju srpskog pravosuđa. Danas se ne sudi Miroslavu Miškoviću i ovim ljudima ovde, danas se sudi normalnim tržišnim principima poslovanja. A ja sam izabran kao optuženi, ne zato što sam uradio nešto nezakonito, nego zato što sam najreprezentativniji predstavnik onih koji su uspešni i koji stvaraju.