Predstavljanje

Poštovano veće,

  I PREDSTAVLJANJE

Ja sam Miroslav Mišković:

Bivši generalni direktor Župe, najmlađi dobitnik nagrade AVNOJ.

 • Župa je bila državna kompanija, koja je zapošljavala 1.700 radnika
 • prozvodila je 43% svetske proizvodnje Ksantata, sredstva za flotiranje ruda obojenih metala
 • proizvodili smo i pod nemačkim brendom Hoechst i pod američkim brendom Cyanamide
 • Župa je izvozila na tržišta Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike
 • bila je najveći proizvođač sredstava za zaštitu bilja u ondašnjoj SFR Jugoslaviji
 • imala najmoderniju elektrolizu u Jugoslaviji
 • Župa je bila firma sa najvećom prosečnom platom u Jugoslaviji u 80-im godinama
 • nije bilo zaposlenog sa visokom stručnom spremom, sa 2,5 godine staža, da nije dobio stan
 • Nažalost, danas možemo da konstatujemo da Župa zapravo ne postoji. Firma ima 20 radnika koji privremeno rade

Osnivač Delta Holdinga koji je počeo sa četiri pripravnika, pre 23 godine, u hotelu Slavija.

 • Malo je poznato kako se Delta razvijala i rasla i dugo godina je to bio predmet raznih spekulacija. Za to smo krivi mi, moj tim i ja, koji smo duboko verovali da naši rezultati govore sami za sebe i da nije potrebno da se branimo što smo stvorili uspešan poslovni sistem, što smo radili i privređivali.
 • Devedesetih godina, zbog sankcija prema Jugoslaviji i nemogućnosti da normalno poslujemo, pre svega sa stranim bankama i drugim međunarodnim institucijama, izmestili smo svoje poslovanje na tržište Rusije. U Sibiru smo postali vlasnici Bajkalskog celuloznog kombinata, koji je najveći deo proizvodnje plasirao na tržište Azije. Naše glavno tržište u tom periodu bilo je rusko tržište gde smo i sa kompanijom Nike potpisali ugovor o zastupanju za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. To je period u kome smo ostvarivali više od 250 miliona dolara prometa na tržištu Rusije. Izmeštanjem poslova na strana tržišta uspeli smo da očuvamo i najkvalitetnije kadrove koje je Delta imala.
 • U tom periodu u Srbiji smo zastupali renomirane brendove: Fiat, Nestle, Beiersdorf (Nivea)
 • Posle 2000. godine na srpskom tržištu počinjemo intenzivniji razvoj. Za strateške poslove definisali smo: maloprodaju, agrar i razvoj nekretnina. Da bismo omogućili ravoj tih poslova u Srbiji, prodali smo Bajkalski celulozni kombinat u Sibiru i novac uložili u našu zemlju.
 • U periodu između 2005. i 2011. godine Delta je u Srbiju donela 1,5 milijardi evra stranih investicija
 • 2005. prodata je Delta Banka italijanskoj Banca Intesa za 400 miliona EUR
 • 2006. prodali smo 50% akcija Delta Osiguranja Generali Grupi za 120 miliona EUR
 • 2011. prodali smo Delta Maxi belgijskoj Delhaize Group za 932,5 miliona EUR
 • I ovaj novac, posebno od prodaje Delta Banke i Delta Osiguranja, investiran je u Srbiju, u razvoj maloprodajne mreže, u kupovinu i modernizaciju poljoprivrednih imanja u Srbiji i drugih proizvodnih pogona: fabrika Yuhor, Danubius, Florida Bel.
 • U periodu najvećeg razvoja Delte ukupna zaduženost kompanije je bila 1,1 milijardu EUR, i to kod najvećih svetskih banaka, što pokazuje izuzetno poverenje u Deltu i njenog vlasnika. Da biste mogli toliko da se zadužite kod svetskih banaka, morate da imate izuzetan kredibilitet. Javnost treba da zna ko je vlasnik Delte: banke, zaposleni pa ja.
 • Sve navedeno, uz dodatnih oko milijardu evra bankarskih kredita, omogućili su nam da postanemo najveća kompanija u Srbiji i 3. po veličini u regionu. Delta je zapošljavala 25.000 ljudi, ostvarivala godišnji promet od skoro 3 milijarde EUR, što je u tom trenutku bilo blizu 10% bruto društvenog proizvoda Srbije.
 • nikada štrajk
  plate uvek redovne
  posebno ulagali u kadrove, u mlade, zadržali u Srbiji veliki broj obrazovanih, mladih stručnjaka, dali im šansu da napreduju u svojoj zemlji
 • Želim da naglasim da je na vrhuncu svog razvoja, u 2010. godini, Delta čak 81% prihoda ostvarivala kroz kompanije koje je sama osnovala i razvila. Nepunih 19% prometa realizovale su kompanije koje su kroz proces privatizacija i akvizicija priključene našem poslovnom sistemu, a u koje smo inače uložili više od 400 miliona evra

Delta danas: 8.000 zaposlenih.

 • Za 9 meseci ove godine ostvarili 445 miliona EUR prihoda, a očekujemo da završimo godinu sa 700 miliona EUR prihoda. Državi smo za ovih 9 meseci na ime poreza platili 73,6 miliona EUR, a svi znaju u kakvim je uslovima Delta radila prvih 9 meseci ove godine
 • Aaktuelni partneri: Generali, BMW, Nike, Honda, DuPont (Pioneer), InterContinental Hotels Group, Beiersdorf, Ferrero, Costa, Syngenta, BASF…
 • Za 9 meseci organizovali smo 228 društveno korisnih akcija, koje su obuhvatile 36.000 korisnika. Donirali smo ukupno 1,2 miliona EUR
 • Posebno sam ponosan što smo podigli Centar za dnevni boravak dece sa invaliditetom – to je prva zadužbina u Srbiji posle Drugog svetskog rata. U nju smo investirali 3 miliona evra
 • U svom radu držali smo se principa da Delta Holding nikada nije radio sa državom Srbijom i državnim preduzećima. Zato mi nije jasno kako i Delta i ja možemo da budemo dovedeni u vezu sa korupcijom?

Moja Slika u javnosti

Ja, Mišković Miroslav, rođeni Moravac, danas moram da se predstavim sudskom veću, tužilaštvu i javnosti. 23 godine nisam javno govorio o sebi, došlo je vreme da danas moram to da uradim. Zašto?

Zato što me srpska javnost upoznala samo preko tabloida. A kako sam to prikazan srpskoj javnosti?

Ako je pratila tabloide, javnost je u meni videla čoveka koji svaki dan bar po jedno krivično delo napravi, koji nešto ukrade, koji nekog prevari, koji se bahato ponaša prema svima, koji hapsi ljude, koji pere pare, koji maltretira radnike i koji je samovoljan.

Dok smo bili vlasnici Maxija, pisalo se da smo monopolisti, da visokim cenama pljačkamo građana Srbije. Ja sam Maxi prodao 2011. godine stranoj kompaniji i sada vas pitam: kako niko od tada nije pomenuo monopol, niko nije pomenuo pljačkanje građana, iako su cene ostale iste, a i broj objekata i lokacije na kojima rade?

Pisali su o nezakonitoj konverziji zemljišta, iako ta konverzija nikada nije sprovedena. Na kraju smo zemljište vratili, a propao je posao sa Bauhausom koji je u Srbiju trebalo da donese 100 miliona evra. Ni do danas nisam dobio povraćaj para za tu lokaciju, a vratili smo je gradu pre skoro godinu dana.

Javnosti je rečeno i da Mišković hoće da otme Zvezdu. Nikada nismo želeli da kupimo Zvezdu, nikada Delta nije razmišljala ni pregovarala o preuzimanju Zvezde.

Optuživali su me da rušim nacistički logor na Autokomandi i da ne poštujem sećanje na žrtve holokausta. A istina je da se na toj našoj lokaciji nalazi zapušteno i nedostojno obeleženo mesto gde je nekada bio sabirni centar, koje kao takvo najviše vređa uspomenu na nacističke žrtve. Mi smo planirali da dostojno obeležimo ovaj prostor, da podignemo memorijalno obeležje, u dogovoru sa Jevrejskom zajednicom, a po planu uglednog jevrejskog arhitekte, pripadnika naroda koji najbolje zna šta je holokaust i kakav odnos moramo imati prema njemu.

Pogledajte i danas Večernje novosti, sa naslovom „Oštetili firme za 17 milijardi“. Da li sud u ovom postupku treba da dokaže da smo oštetili firme, ili je to već presuđeno? Šta mislite, šta će da pomisle moji partneri u Najkiju, BMW-u, Pioneer-u, kada vide ovakve naslove u novinama?

Mogao bih još mnogo negativnih epiteta da navedem ali neću da vam oduzimam vreme.

Poštovano veće,

Ja nikada nisam nikoga hapsio i treba da se stide: Džajić, koji nikada nije demantovao te glasine, Djordje Antelj čija je porodica dolazila kod mene kada je bio u zatvoru i još drugi koji su na neki način, kad u životu i poslu im nije išlo, optuživali neke više sile, a ta viša sila je bio Mišković.

Javlja se i neki biznismen koji trguje vojnom opremom, ne znam tačno kako se zove, i daje izjavu da sam ja kupio neku vojnu lokaciju i to dogovorio sa Tadićem. Nikada nisam kupio od vojske ništa, a posebno se ništa nisam dogovorio sa Tadićem.

U tabloidima su me optuživali da sam imao spregu sa državom, a nikad nismo radili sa državom i državnim preduzećima. Čak nismo imali ni pomoć države. Na primer, mi smo želeli da kupimo Merkator i ti dogovori su bili privedeni kraju. Imali smo 23 sastanka u Sloveniji, Italiji, Austriji i Hrvatskoj. I onda država Srbija ne da mi nije pomogla, već me saplitala u ovom poslu. Visoki funkcioneri Srbije sugerisali su predstavnicima slovenačke vlade da Delta nije u stanju da izvede ovu transkaciju, a ja sam već imao obezbeđeno finansiranje jedne velike evropske banke. Da u ovoj transakciji nisam sprečen, Srbija bi sada imala najveći maloprodajni lanac u jugoistočnoj Evropi, koji bi bio velika podrška našoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Danas mi nacionalni trgovinski lanac nemamo i to je najveći problem naše privrede.

Veoma sam iznenađen i kada ovih dana čitam da je bivši predsednik Boris Tadić izjavio da u vreme kad je on bio predsednik nisam bio hapšen, jer tužilaštvo nije imalo dokaze za moje hapšenje. Ja se sada pitam koji su se to dokazi pojavili u međuvremenu?

Mišković Miroslav je sasvim drugačiji. Ja sam čovek koji je rođen u Pomoravlju, koji je odrastao u jednoj patrijarhalnoj porodici, koji je prve poslovne uspehe postigao u hemijskoj industriji Župa i koji je pre 23 godine formirao Deltu.