POLITIKA SAZNAJE: Miškoviću sud nije dao pasoš za put u Holandiju

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga”, ponovo je od sudije Specijalnog suda Vladimira Vučinića tražio privremeno vraćanje pasoša radi puta u Holandiju. Ovoga puta, sudija Vučinić odbio je Miškovićevu molbu, saznaje „Politika”.

Po istoj zakonskoj proceduri kao i kada je bilo reči o službenom putu u London, sudija Vučinić je 14. januara odbio Miškovićev zahtev da mu se omogući put u Holandiju. Zakon kaže da je neophodno da razlozi budu opravdani, a u ovom slučaju nije procenjeno da ima opravdanja za odlazak u inostranstvo”, kažu naši izvori.

Podsećamo, Mišković je početkom decembra, između dva suđenja, tražio i privremeno dobio nazad svoj pasoš, koji mu je sud oduzeo kao meru obezbeđenja prisustva tokom procesa za malverzacije sa putarskim preduzećima. Pored toga, Mišković je ranije položio jemstvo od 12 miliona evra.

Posle tri dana provedena u Londonu, Mišković je 26. decembra došao na suđenje. On je izjavio da ne želi da beži jer može da dokaže da nije kriv. Vlasnik „Delta holdinga” i više firmi u inostranstvu je rekao da je pasoš njegovo osnovno sredstvo za rad i dodao da je podignuta medijska hajka pošto mu je sud nedavno privremeno vratio dokument radi putovanja u London.

VSS: prigovor sudije Vučinića neosnovan

Visoki savet sudstva (VSS) odbacio je juče prigovor sudije Vučinića da je na njega vršen pritisak zbog odluke da Miškoviću privremeno vrati pasoš. Vučinićev prigovor odbijen je kao neosnovan, saopštio je predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

Vučinić se u decembru obratio VSS-u tvrdeći da je u vezi sa odlukom o vraćanju pasoša Miškoviću imao raspravu sa vršiocem dužnosti predsednika Višeg suda Aleksandrom Stepanovićem, što je smatrao pritiskom na svoju nezavisnost.

Post navigation