POLITIKA SAZNAJE: Miškoviću pritvor neustavno produžavan

Ustavni sud 3. oktobra usvojio žalbu branilaca vlasnika „Delte”.

Kako saznaje „Politika”, Ustavni sud Republike Srbije usvojio je 3. oktobra ustavnu žalbu Advokatske kancelarije Tomanović i utvrdio da je produžavanje pritvora Miroslavu Miškoviću bilo protivno Ustavu Republike Srbije.

Sudije su ocenile da su obrazloženja sa kojima je Miškoviću produžavan pritvor suprotna praksi Evropskog suda za ljudska prava. Odluka suda biće objavljena u „Službenom glasniku” a podnosilac ustavne žalbe nije tražio naknadu nematerijalne štete.

Vlasnik kompanije „Delta” uhapšen je 12. decembra prošle godine pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj, zajedno sa još devet osoba, u slučajevima kupovine putarskih preduzeća u Srbiji. U pritvoru je proveo nešto duže od sedam meseci, a sud mu je odredio jemstvo od 12 miliona evra.

Miškovićev branilac Zdenko Tomanović kaže za „Politiku” da je postupak protiv Miškovića primer kako pravosuđe ne sme da radi. Tomanović je dodao da ohrabruje odluka Ustavnog suda, koji je sagledao neustavnost i nezakonitost produžavanja pritvora Miškoviću.

Post navigation