Mišković traži da svedoče Tadić i Radulović

Odbrana vlasnika “Delta Holdinga” Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka predložila je da se bivši ministar privrede Saša Radulović i bivši predsednik Srbije Boris Tadić saslušaju kao svedoci u procesu koji se protiv njih vodi u Specijalnom sudu u Beogradu.

Miroslav-Miskovic-1

Branilac Miškovića, advokat Zdenko Tomanović obrazložio je da odbrana želi svedočenje Radulovića, jer je pomagao tužilaštvu da sprovede krivično gonjenje protiv Miškovića i napiše optužnicu.

Radulović je to radio pre nego je postao ministar, naveo je Tomanović i zatražio da sud pribavi ugovor između tužilaštva i Radulovića o njegovom angažovanju i odgovor ko mu je platio za taj rad.

“Mi smatramo da je to pravno relevantno sa aspekta motiva”, ukazao je advokat.

Tadićevo svedočenje predloženo je jer je predsednik lično naložio svojim službama da istraže rad Miškovića i utvrđeno je da nema krivičnog dela, naveo je advokat i dodao da ga zanima šta se u međuvremenu promenilo.

Predloženo je i saslušanje bivšeg inspektora za devizne transakcije Pavla Zeljića koji je prema rečima Tomanovića, u vreme rada radne grupe MUP-a na tom slučaju rekao da je “Miškovićev slučaj čist”, ali da se sa njim nije složio sada već bivši šef radne grupe Bogdan Pušić.

Tomanović je predložio da sud utvrdi vrednost pribavljene koristi za koju se tereti Miroslav Mišković i vrednosti imovinske koristi koja mu je blokirana kao mera obrezbeđenja za eventualno obeštećenje, a koja iznosi skoro 50 miliona evra.

Odbrana: Sve radnje bile zakonite

Odbrana Miškovića je, inače danas Specijalnom sudu tokom uvodnog izlaganja na početku objedinjenog suđenja Miškovićima i ostalim okrivljenim za oštećenja putarskih preduzeća i kruševačke fabrike maziva, pobijala navode optužnice koja ih tereti da su sa još devet optuženih oštetili putarska preduzeća za višemilionske iznose.

Branilac Miškovića rekao je da su zakonite sve radnje za koje se oni terete i da u njima nema elementa protivpravnosti.

“Svaka radnja koju su preduzeli je u skladu sa svim zakonima, podzakonskim aktima, pravilnicima pravnih lica, Ustavom i međunarodnim konvencijama. Ni jedna radnja koju je pomenuo tužilac u optužnici nije protivpravna, a nema krivičnog dela ako radnja ne nosi u sebi protivpravnost”, rekao je Tomanović.

On je ukazao da je čak je i tužilac u svom izlaganju naveo da su radnje “svaka od njih dozvoljene”, ali da je nedozvoljen “krajnji cilj zakonitih radnji”.

Tomanović smatra da je “svima jasno da zbir zakonitih radnji ne može dati nezakoniti cilj”.

Prema rečima branioca Miškovića, tužilaštvo je 59 puta u optužnici upotrebilo opšte izraze kojima održava privid da su radnje koje opisuje krivično delo, iako je i sam rekao da su radnje zakonite.

To su kako je naveo advokat Miškovića izrazi “stvara privid da se radi o zakonitim poslovima”, “prikrivao ekonomsku suštinu posla”, “prikrivao stvarnu vrednosrt akcija”, “očigledno je da je došlo do krize koju su Miškovići mogli da predvide…i slično”.

Tomanović: NBS kontrolisala svaku radnju

Tomanović je podsetio da je Narodna banka Srbije kotrolisala svaku radnju koja je rađena i napomenuo da je tužilaštvo to pokušalo da relativizuje u smislu da NBS radi površno.

Miroslav Mišković je izašao iz putarskih preduzeća 2005, a 2009. godine je prema stavu tužilaštva, nastala štetna radnja, kada mu je vraćen kredit za putarska preduzeća, a Marko Mišković je iz putarskih preduzeća izašao 2008. godine a štetna radnja – stečaj je, kako smatra tužilaštvo, nastala 2011. godine, naveo je Tomanović.

Advokat Miškovića je ustvrdio da ne postoji uzročno-posledična veza izeđu njihovih radnji i bilo kakve štete.

Pobijani su i navodi da su Miškovići bili odgovorna lica u putarskim preuzećima kako se to predstavlja u optužnici, kao da su i činjenični navodi netačni, jer Miroslav nije vlasnik preduzeća “Hemslejd” i “Delta M”, a Marko nije vlasnik “Mera invest”, ni “Delta M”.

Advokat: Poreske obaveze nije ni bilo

Tomanović je izlažući uvodnu reč osporavao i deo optužnice koja Miškoviće tereti za utaju poreza, tvrdeći da poreske obaveze nije ni bilo.

Suđenje Miškoviću i još 14 okrivljenih iz oba slučaja sada su optuženi u jednom procesu, koji je početkom februara praktično krenuo ispočetka i vodi ga sudija Maja Ilić.

U nastavku suđenja uvodne reči daće i branioci ostalih optuženih. Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Na početku objedinjenog suđenja optuženi su se ponovo izjasnili o krivici pred novim sudskim većem, negirajući navode optužnice. U nastavku suđenja moći će i detaljno da iznesu svoju odbranu ili da je samo dopune.

Protiv Miškovića i Đuraškovića kao i još osam optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Izvor: N1

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.