Mišković i Pioneer – recept za uspeh

Mišković i Pioneer – recept za uspeh

Stara Pazova – Kompanija “Pionir”, jedan od najvećih svetskih proizvođača semena, danas je otvorila istraživačku stanicu u Staroj Pazovi, na imanju Delta Agrara.

Miroslav Miskovic i Paolo Barbijeri

Ukupna vrednost investicije iznosi 400.000 evra, a njen osnovni zadatak biće kvaliteno ispitivanje novostvorenih hibrida kukuruza i suncokreta, u uslovima uzgajanja kakvi vladaju u Srbiji.

Direktor kompanije Pionir u Srbiji Siniša Đurić izjavio je da će rezultati tih ogleda pomoći najboljem izboru hibrida, koji će narednih godina biti uvedeni u proizvodnju i plasirani na tržište Srbije i jugoistočne Evrope.

On je napomenuo da je istraživačka stanica, koja ima troje stalno zaposlenih, počela da radi prošle godine kada su ogledi rađeni u Vojvodini, a ove godine su prošireni na celu Srbiju. Đurić je podsetio da “Pionir” i Delta agrar sarađuju od 2001. godine, a od 2002. organizovali su semensku proizvodnju na ukupno 23.000 hektara. 

Od 2002. godine do danas, u kooperaciji je proizvedeno više od 70.000 tona semenskog kukuruza, a više od 30.000 tona plasirano je u izvoz. 

Đurić je podsetio da je Pionir seme broj jedan u Srbiji, sa 28 odsto tržišnog učešća u hibridima kukuruza, 11 odsto hibridima suncokreta i više od 50 odsto hibrida uljane repice. 

Direktor “Pionira” za centralnu i istočnu Evropu Paolo Barbijeri rekao je da je ova investicija znak snažne posvećenosti te kompanije srpskom tržištu, koje, kako je kazao ima veliki potencijal za rast proizvodnje i izvoza semenske robe. 

Predstavnici “Pionira” istakli su da seme koje oni proizvode u Srbiji nije GMO.

Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković je rekao da Srbija treba da koristi svetska dostignuća u agraru i drugim oblastima, u čemu Delta agrar pomaže, razvijajući partnerstva sa vodećim globalnim kompanijama i pomaže da njihova dostignuća u tehnološkom razvoju budu primenjena i u Srbiji. Mišković je dodao da će Delta i ubuduće prenositi “Pionirova” dostignuća sa ciljem da poveća prinose, da podršku poljoprivredi i rastu izvoza semenske robe.

Izvor: TANJUG

 

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.