Crowne Plaza – najveća investicija u ovoj godini

Crowne Plaza – najveća investicija u ovoj godini

Čuli ste rezultate koje je Delta postigla u prva četiri meseca 2014. godine. Videli ste da su oni zaista impresivni. Ja želim da se zahvalim menadžmentu i svakom od 8.000 zaposlenih u Delti na trudu koji su uložili, na profesionalnim i ljudskim kvalitetima koje su pokazali.

Delta mnogo investira. Kada to kažem, mislim na hotel Crowne Plaza koji je, sa 40 miliona evra, bio najveća investicija u Srbiji u prošloj godini. Mislim takođe na izgradnju hladnjače koju smo započeli u Čelarevu, ali i na logistički centar koji ćemo graditi u Staroj Pazovi.

Pred nama su u ovom trenutku ima tri značajna projekta koja se nalaze pred realizacijom:

– to je izgradnja velikog prodajnog objekta u našem retail parku u Novom Sadu;
– to je izgradnja nove poslovne zgrade Delta Holdinga;
– to je izgradnja šoping-mola na Autokomandi u Beogradu.

Ova tri projekta samo u građevinskom smislu, bez taksi i zemljišta, vrede oko 150 miliona evra.
Za ove projekte budžeti Srbije i gradova u Srbiji dobiće između 20 i 30 miliona evra samo po osnovu naknada i taksi.
Ono što je još važnije, na ova tri gradilišta biće angažovane srpske građevinske firme, odnosno biće direkno uposleno više od 6.000 građevinskih radnika, i to već u drugoj polovini ove godine.

U ovoj godini nas očekuju važni pregovori u Sjedinjenim Američkim Državama i veliki sam optimista oko dobijanja novih partnera iz Amerike. Nameravam da se lično posvetim završnim pregovorima sa najvećim kompanijama.

Vi znate da smo pre dva dana imali sastanak sa predsednikom Vlade Srbije, oko ekonomske politike Vlade i ja bih hteo da sa vama podelim utiske.

Prvo, ja se nadam da će ovi sastanci postati tradicionalni, jer ne možete bez ljudi iz privrede voditi dobru i realno ostvarivu ekonomsku politiku zemlje.

Drugo, kada ekonomska politika bude usvojena, ključna stvar je da svi timski stanemo iza nje. Ako bankarski sektor, realni sektor, vlada Srbije i stručni krugovi stanu iza jedne ekonomske politike, ja sam siguran da možemo povećati zaposlenost.

Ja sam na sastanku najviše govorio o poljoprivredi i danas želim sve vas da zamolim da date veću podršku ostvarivanju planova u ovoj oblasti, jer je to preduslov za ekonomski napredak Srbije.

Srbija ima ograničene površine obradive zemlje, ja slobodno mogu da kažem da su one male. Male su ako želimo da se bavimo uzgajanjem merkantilne pšenice i kukuruza, jer Brazil, Argentina, SAD…. na svojim mnogo većim površinama mogu da ostvare daleko veće prinose i profitabilnost.

Zato mi smatramo da Srbija u ovom trenutku treba da usvoji plan: koje kulture i na kojim površinama treba da budu uzgajane. Država ne može proizvođaču da nametne koju će kulturu da uzgaja. Ali kroz svoju agrarnu politiku itekako može da utiče i da stimuliše uzgoj određenih kultura.

Osim toga što kao kompanija podržavamo meru po kojoj se za zapošljavanje 10 novih radnika doprinosi plaćaju samo za 3, mi smo predložili još neke mere koje mogu dovesti do povećanja zaposlenosti u ovoj konkretnoj grani.

U ovom trenutku, mi smatramo da možemo da ponudimo dva pravca razvoja poljoprivrede, to su voćarstvo i povrtarstvo. Proizvodnjom treba, pre svega, da se bave individualni poljoprivredni proizvođači, porodična i manja gazdinstva. Velike kompanije, kao što je i naš Delta Agrar, treba da budu organizatori proizvodnje na sledeći način:

– One obezbeđuju poljoprivrednicima sadnice vrhunskog kvaliteta, tehnologiju rada i petnaestogodišnji ugovor o otkupu
– A ovaj ugovor pruža mogućnost kreditiranja od strane banaka uz direktne ili indirektne subvencije od strane države

Na ovakav način, 1 ha obezbeđuje dobit od 12.000 – 15.000 evra godišnje. Ali, da bi se do ove dobiti došlo, početna investicija iznosi oko 25.000 evra po hektaru. Dakle, investicije u poljoprivredi su ključna stvar i ja sam slobodan da kažem značajnije nego u industriji, posebno imajući u vidu da u poslednjih 20 godina ovih investicija u Srbiji nije ni bilo.

Na kraju, čuli ste da mi ne gradimo samo objekte koji imaju poslovnu namenu. U ovom trenutku planiramo i izgradnju druge zadužbine Delta Holdinga. Delta jeste kompanija koja je oduvek okrenuta modernim trendovima i tehnologijama, ali je i kompanija koja zna šta je naša tradicija i kako se ona poštuje. Mi ne gradimo samo zgrade, mi gradimo zadužbine, jer verujemo da zadužbinarstvo ima posebno mesto u srpskoj istoriji i da je to tradicija koju ne smemo da zaboravimo.

Znam da vas najviše interesuje kakav je moj odnos sa premijerom Srbije. Želim da vam kažem da moj lični odnos i mišljenje o njemu nije bitno. To ne sme da bude prepreka saradnji između vodeće srpske kompanije i vlade Srbije, pa i njenog premijera. Mi svi zajedno imamo samo jedan zadatak, a to je da srpska privreda bolje radi, i da građani Srbije vide bolju perspektivu i bolje žive.

Predsednik Delte Miroslav Mišković na press konferenciji posvećenoj
rezultatima poslovanja Delta Holdinga u prva tri meseca 2014. godine

Post navigation