Miroslav Mišković: Rado bih da vodim razvoj sela

Po vrhunskim svetskim uzorima uređene prostorije centrale Delta Holdinga u novobeogradskoj ulici Milentija Popovića 7b prodate su nedavno, tako da će se sedište i zaposleni kroz mesec dana privremeno iseliti u neki od mnogih Deltinih prostora u gradu, dok ne bude gotova nova zgrada.

 

Ovo nije jedina, već samo jedna u nizu novosti koje su se mogle čuti tokom jučerašnjeg neformalnog razgovora (bez beleški) predstavnika poslovodstva Danasa na radnom doručku u Delta Holdingu sa Miroslavom Miškovićem, predsednikom, i njegovim saradnicima.

Miškovića je tokom jučerašnjeg popodneva čekao nastavak suđenja, ali se u razgovoru nije osećala napetost u njegovoj komunikaciji. Naprotiv, bio je žovijalan, vrlo angažovan u priči, i neočekivano otvoren. Pitajte me apsolutno sve što hoćete, rekao nam je, i pomalo nas zatekao tim stavom. Nastojali smo, naravno, da iskoristimo priliku. Uputio je komplimente Danasu, koji nam se nisu učinili kao kurtoazni. O štampi, međutim, nema dobro mišljenje. Smatra je u neku ruku kočnicom napretka zemlje.

Posluženje na radnom doručku bilo je neka mešavina kontinentalnog i engleskog brekfista. Karakteristično, svi su proizvodi bili iz Deltine produkcije, (osim bureka, napomenuo je domaćin) iz firmi koje „izvanredno i besprekorno rade.“ Pogled prema prostranoj terasi mora da se zaustavi na žardinjeri sa odraslim drvetom jabuke, takođe uzorkom jednog dela proizvodnje Delta Agrara. Po korpu jabuka i dobili smo na rastanku, za poneti. Mišković se ne usteže da nam prenese da je smatrao da bi bilo korisno da vodi „razvoj sela“ u nekom vladinom formatu.

Prodaja sedišta firme nije jedina prodaja na kojoj se u Delta Holdingu trenutno radi. Menadžment je upravo u ozbiljnim pregovorima (sa dobrim izgledima za njihov uspešni završetak) za prodaju šoping molova Delta City na Novom Beogradu i u Podgorici, kažu Danasovi sagovornici, uz objašnjenje da se svi ti i slični potezi u poslednje vreme povlače „jer nije dobro da sva jaja budu u jednoj korpi“. Ali, uz to odmah dodaju i sledeću dobru vest: od novca dobijenog od prodaje šoping molova gradiće se objekat o kome se poslednjih godina mnogo govorilo – Delta Planet, na lokaciji kod beogradske Autokomande. Poslednji dogovori u Gradu o tome su u toku, postoji jedino bojazan da brzina izdavanja potrebnih dozvola ne bude u kontradikciji sa proklamovanim obećanjima za ove poslove. Ali, kad stignu dozvole, Delta je spremna da počne radove u roku od mesec dana, i da ih okonča za godinu i po. Centar grada tada se iz Knez Mihailove seli tamo, sigurni su naši sagovornici.

Domaćini nam skreću pažnju da ove prodaje ne znače rasprodaje. Deltin kor biznis, precizirano nam je, uvek se ticao kupovine firmi i njihovog doterivanja za što uspešniju prodaju. Reč je o nekoj vrsti investicionih fondova. Na ovaj je način u Srbiju, preko Delte, došlo više od milijardu i po evra. Uz ovo, naglašava se potreba za još nekim demistifikacijama: iako Mišković misli da privatizacija u Srbiji nije sprovedena tako rđavo, sama Delta se ne može smatrati nekakvim posebnim dobitnikom privatizacije, jer samo 19 odsto ukupnog prometa Holdinga dolazi iz privatizovanih firmi. Druga je stvar što one izvanredno rade. Pogledajte „Juhor“, kažu nam.

Ono što posebno podvlače – takoreći crvenom olovkom – jeste činjenica da Delta nikad nije poslovala sa državom, koja se svugde, pa i u ovoj kompaniji, vidi kao uobičajeni potencijalni izvor korupcije. „Deltu nikad niko od partnera nije tužio ni u jednom poslu“, to je okolnost na koju je vlasnik Delte takođe jako ponosan.

Kako je, onda, taj vlasnik došao na poziciju „državnog neprijatelja broj jedan“, i dopao zatvora i suda, kako je – kako sam kaže – stavljen u položaj čoveka kome su ugrožena osnovna ljudska prava?

Izvor: Danas, 9. jun 2015.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.