Kongres treba da podrži put Srbije ka promenama

Kongres treba da podrži put Srbije ka promenama

Uticajne vašingtonske novine koje prate aktivnosti Američkog kongresa, The Hill, objavile su autorski tekst potpredsednika Delta Holdinga za strategiju i razvoj Marije Desivojević Cvetković o značaju međunarodne saradnje i podrške:

“Možda je to u Vašingtonu uobičajeno, svakodnevno, ali za mene je poziv da učestvujem na međunarodnoj poslovnoj konferenciji na Univerzitetu Džordžtaun velika čast.

Još značajnije je to što je ovo prvi poziv koji je stigao u Srbiju – i još jedan pokazatelj da je naša zemlja na putu promene, od socijalističke države na ratom zahvaćenom Balkanu do privrede koja se razvija na globalnom tržištu.

Na ovom putu istorijske transformacije, prekretnica za Srbiju biće članstvo u Evropskoj uniji. Sada kada su pregovori o članstvu već počeli, učešće Srbije u Evropskoj uniji označiće istorijski napredak prema ostvarenju sna Unije o kontinentalnoj zajednici slobodnih zemalja, koje žive u miru, otvorenih granica.

Iako je pred nama dugačak put, ostvarenje ove vizije biće dobro za Srbiju, za Balkan, za Evropu, za Sjedinjene Američke Države: dobro za čitav svet koji budno iščekuje nove primere uspostavljanja mira, prosperiteta i demokratije.  

Srbiji je, međutim, neophodan podsticaj Zapada, uključujući aktivnosti američke administracije i Kongresa koje doprinose učvršćivanje političkih i ekonomskih veza SAD i naše zemlje.

Posete američkih kongresmena Srbiji šalju značajnu poruku. Senator Kris Marfi (demokrata iz Konektikata) izjavio je prilikom nedavne posete Srbiji i susednim zemljama: „Beograd treba da zna da SAD žele jačanje naših bilateralnih odnosa.“

Moj put u Vašington je mali, ali značajan doprinos toj težnji. Pozvana sam da ove nedelje predstavljam Delta Holding, najveću privatnu kompaniju u Srbiji, na četvrtoj Globalnoj MBA Career konferenciji na McDonough poslovnoj školi Univerziteta Džordžtaun, što je prvi poziv za jednu kompaniju iz Istočne Evrope.

Ovaj poziv simbolično predstavlja šta Srbija nudi zemljama Zapada – i šta Zapad nudi Srbiji.

Sa stanovišta Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, Srbija nudi tržište sa značajnim potencijalom za robu i usluge, kao i geografsku blizinu istočnoevropskim zemljama u razvoju, izuzetno obučenu radnu snagu i ostale važne prilike za investitore.

Srbija ima i proizvođače, i potrošače. Prema podacima srpske vlade, tri miliona zaposlenih u Srbiji je obrazovano, od čega polovina stanovnika ima završenu srednju školu, oko šest procenata ima višu stručnu spremu, a deset procenata fakultetske ili master diplome.

Ove prednosti objašnjavaju zbog čega transnacionalne kompanije, među kojima su Fiat, Coca Cola, Ball Packaging, Cooper Tires, Nestle, Microsoft i Siemens, zarađuju više od $25 milijardi od direktnih stranih investicija u Srbiji.  

S druge strane, srpski radnici, potrošači i kompanije željno očekuju dan kada će moći da prodaju svoje proizvode širom Evrope, a da istovremeno mogu i da kupuju najbolje što nudi svetska privreda.

Dobar primer prozapadnjačke orijentacije poslovne zajednice u Srbiji su partnerstva koja je Delta sklopila sa kompanijama Nike, DuPont, Johnson Chemicals, Beiersdorf, Ferrero, Fiat, BMW, John Deere, Valmont i drugima iz SAD i EU. U saradnji sa Intercontinental Hotels Group (IHG) Delta je u januaru otvorila hotel Crowne Plaza Beograd – veliki hotel koji je nedavno bio sedište konferencije Trilateralne komisije.

Srbija shvata da članstvo u EU iziskuje stalni napredak ka slobodnom preduzetništvu i vladavini prava i zato sprovodi teške, ali neophodne političke i ekonomske reforme. Neke od mera koje sprovodi vlada su: smanjenje budžetskog deficita, privatizacija državnih preduzeća i pojednostavljivanje administrativnih i pravnih zahteva za preduzetnike koji otvaraju nove firme, a sve u cilju što jednostavnijeg pribavljanja neophodnih dozvola na jednom mestu.

Bili bismo ponosni da u Srbiji ugostimo i druge zvaničnike iz Kongresa i omogućimo im da se lično uvere u naš napredak. Pozivamo ih da posete Deltina poljoprivredna imanja, najbolja na Balkanu i u celoj Evropi, i da odsednu u hotelu Crowne Plaza.

U okruženju zamrznutih sukoba i privreda koje su u padu, drugačija Srbija i drugačiji Balkan nude novu nadu za ovaj umoran i ratom razoren svet.

Hajde da negujemo i podstičemo tu nadu.

Marija Desivojević Cvetković je potpredsednik za strategiju i razvoj u Delta Holdingu, vodećoj privatnoj kompaniji u Srbiji.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.