Istraga o Belvilu – Teško do dokaza

Istraga o Belvilu – Teško do dokaza

Predmet istrage Specijalnog suda je i da li je izgradnja naselje Belvil, koji je gradila jedna od firmi u sastavu Delta holdinga Miroslava Miškovića, delom finansirana i Šarićevim parama, potvrdio je za NIN izvor iz vrha istrage. On kaže da se radi o 200 miliona evra sumnjivih para, a ne o 100 miliona, kako su mediji spekulisali, ali da domaći istražni organi još uvek čekaju na dokumenta iz Holandije i Austrije. Naglašava da je građenje Belvila, između ostalog, i Šarićevim parama veoma teško dokazati, a naročito je teško dokazati krivicu Miškovića. Zato se, kaže, policija i nada da bi sam Šarić mogao pomoći istrazi. Zadatak istrage je da dokaže kako je novac dolazio do fondova, kako je preko njih stigao na račune u Lihenštajnu, i na kraju u Hipo Alpe Adrija banku kao depozit za kredit kojim se, kako se sumnja, finansirao i Belvil. I da li je taj novac Šarićev. Inače, sve je počelo kada je kontrola poslovanja ausrijske banke doznala za strogo čuvana dokumenta koja svedoče o rizičnim kreditima kojima je ova banka finansirala projekte širom nekadašnje SFRJ.

Domaći i strani istražni organi, tvrdi NIN-ov izvor istrage, istražuju i navodnu pozajmicu Darka Šarića Marku Miškoviću od pet miliona evra. Taj novac je navodno Šarić pozajmio “na ruke”, a Mišković Mlađi mu je to vratio preko računa za “plaćanje konsultantskih usluga za ispitivanje tržišta”.

Sa druge strane, analitičar koji je želeo da ostane anoniman smatra da je potenciranje Miškovićevog učešća u pranju Šarićevih para pucanj iz prazne puške. “U izgradnji Belvila se kao finansijer pojavljuje Hipo banka, a da li je taj novac Šarićev, istragu o tome nije trebalo da vodi Mišković nego kontrolni organi banaka. I to oni u Beču ili Briselu. Dakle, sve i da Šarić na sudu kaže kako je lično obavestio Miškovića da je novac koji je investiran u Belvil njegov skoro je nemoguće dokazati nameru Miškovića da iskoristi prljav novac”, uveren je NIN-ov sagovornik

Autori: Petrica Đaković, Slobodan Ikonić

Post navigation