Evropska Komisija: Politika još pritiska pravosuđe

Beograd — Pravosuđe u Srbiji još nije efikasno niti je lišeno političkih pritisaka, a korupcija ostaje jedan od ključnih problema poslovanja u Srbiji, smatraju u Briselu.

To sugeriše izveštaj Evropske komisije, posle sveobuhvatnog pregleda stanja, sačinjenog u okviru poglavlja 23, pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Nalazi Evropske komisije nisu iznenađujući, a Srbija će do početka septembra imati spreman odgovor na sugestije iz Brisela, kaže za B92 Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Politika ne sme da utiče na rad sudija, tužilaca i predsednika sudova. Oni moraju da budu stučni, efikasni i odgovorni, a njihov izbor na te funkcije mora biti transparentan. To su neke od sugestija Evropske komisije, čiji su se eksperti, tokom višemesečnog skrininga, upoznali sa stanjem u srpskom pravosuđu.

U mnogim oblastima javnog života u Srbiji vlada korupcija, što veoma zabrinjava Evropsku komisiju, koja od Vlade Srbije očekuje efikasan plan za njeno suzbijanje. Sugestije iz Brisela nisu iznenađenje, kaže državni sekretar u ministarstvu pravde Radomir Ilić.

“Srbija će postupiti po preporukama Evrospke komisije, jer se one ionako poklapaju sa strategijom za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije”, kaže Ilić za B92. On dodaje da će akcioni planovi za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, praktično odgovor vlade na sugestije iz izveštaja Evropske komisije, biti završeni do kraja septembra.

U izveštaju Evropske komisije Srbija se poziva da osigura poštovanje prava manjinskih zajednica, LGBT populacije, da ojača ulogu zaštitnika građana i omogući slobodan rad medija.

(www.B92.net, 4. 8. 2014.)

 

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.