Đurašković: Ni Miroslav Mišković ni njegov sin nisu kročili u putarska preduzeća

Milo Đurašković je rekao da ni Miroslav Mišković, ni njegov sin Marko, nikada nisu kročili u putarska preduzeća, a kamoli da su uticali na donošenje odluka.

Miroslav Mišković, vlasnik kompanije „Delta”, optužen za malverzacije i utaju poreza u putarskim preduzećima, nije imao formalnu moć u upravljanju i rukovođenju u tim firmama, rekao je na jučerašnjem glavnom pretresu suoptuženi Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe”.

Suđenje je počelo sa gotovo sat vremena zakašnjenja, zbog nepostojanja tehničkih uslova u zgradi beogradske Palate pravde, gde je „prebačeno” zbog popunjenosti svih sudnica u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Potom suđenje, praktično, nije ni počelo, a već je moralo da bude prekinuto uz opasku sudije Vladimira Vučinića da se „zaratilo sa tehnikom” jer mikrofoni nisu radili i uz konstataciju „da će sutra biti bolje”.

Odgovarajući na pitanja predsednika sudskog veća Specijalnog suda, Milo Đurašković je rekao da ni Miroslav, ni njegov sin Marko, takođe optužen, nikada nisu kročili u putarska preduzeća, a kamoli da su uticali na donošenje odluka u vezi sa poslovanjem ovih preduzeća.

Nikada sa Miškovićima, ni sa Miroslavom, ni sa Markom, nisam razgovarao o porezima, niti su oni obavljali nadzor rada u putarskim preduzećima. Mišković nikada nije tražio da radim ništa nezakonito, nije imao ulogu u donošenju odluka, niti je vršio nadzor u preduzećima za puteve – rekao je Đurašković odgovarajući na pitanja Zdenka Tomanovića, branioca Miroslava Miškovića.

Na kraju ispitivanja, advokat Tomanović je od zamenika tužioca za organizovani kriminal Tamare Ristić, tražio da se izjasni na tvrdnje i dostavi dokaze koji proizilaze iz intervjua Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije, koji je dao nedeljniku „Nin” 6. februara ove godine u kojem je rekao da je iz tužilaštva obavešten da nema dokaza protiv Miškovića. Branilac vlasnika kompanije „Delta” zatražio je od predsednika sudskog veća da zahteva od tužilaštva da mu dostavi odgovore na pitanja kada je to tužilaštvo obavestilo Tadića o nepostojanju dokaza protiv njegovog branjenika. Tomanović je svoj zahtev obrazložio tvrdnjom da je isto tražio i od tužilaštva, ali da mu nije udovoljeno.

U daljem iznošenju odbrane, Đurašković je označio bivšeg ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da mu je preporučio firmu „Štrabak” za saradnju, a koja je bila zainteresovana za kupovinu „Nibens grupe”. Đurašković je ovo pojasnio na insistiranje sudije Vučinića koji je, citirao izjavu ovog okrivljenog sa prethodnog glavnog pretresa od 24. januara da je neko iz Vlade Republike Srbije predložio upravo „Štrabak” za poslovanje sa putarima.

Pitanja Milu Đuraškoviću postavljao je i Miroslav Mišković koji je svog poslovnog partnera upitao zbog čega nije tužio državu kada su potpisali sporni ugovor.

Bio sam svestan nemoći. Bio sam u sendviču s obzirom na to da je „Nibens” bio nosilac 42 odsto od ukupnog duga „Puteva Srbije” – odgovorio je Đurašković na Miškovićevu konstataciju.

Vlasnik kompanije „Delta” je potom, vidno uzrujan, svima u sudnici obrazložio da putarska preduzeća nisu propala zbog tri miliona evra pozajmice koju je dala država „Nibens grupi”, već da je osnovni problem nastao zbog duga države od 80 miliona evra.

Mnoge stvari sam danas na suđenju čuo prvi put. Između ostalog i da je 2011. godine Đurašković dao kuću da otplati kredit koji je uzeo od Unikredit banke – rekao je Mišković na kraju Đuraškovićevog saslušanja.

Optužnica tereti Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, Đuraškovića i ostale optužene da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom oreza oštetili te firme za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za 427 miliona dinara.

Marko ne može u Antaliju

Sudija Vučinić obavestio je na jučerašnjem glavnom pretresu da je Marko Mišković tražio od sudskog veća da mu vrati pasoš radi putovanja u Antaliju (Turska) kako bi se pridružio pripremama kruševačkog Napretka, kao i da je ovakav zahtev odbijen. Predsednik veća rekao je u nastavku da smatra da nisu ispunjeni zakonski uslovi i da zbog toga nije udovoljio zahtevu Marka Miškovića.

Blokiran račun „Delte”

Posle iznošenja odbrane Đuraškovića, sudskom veću se obratio Miroslav Mišković koji je rekao da su računi njegove kompanije blokirani sa 52 miliona evra.

Dajte da ovu stvar rešimo u Srbiji. U suprotnom će moji advokati biti prinuđeni da sednu, razmotre situaciju i obrate se međunarodnim institucijama – kazao je Mišković.

Izvor: Politika 28.02.2014.
Autor: Miroslava Derikonjić

Post navigation