Devenport: Nema izgovora za curenje informacija

Devenport: Nema izgovora za curenje informacija

Beograd – Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da je pristup informacijama od javnog značaja neotuđivo pravo, ali da ne sme biti izgovor za narušavanje pretpostavke nevinosti i kršenje prava na privatnost.

U javnost ne smeju da cure podaci iz istraga policije i drugih organa, koji mogu da ugrožavaju ličnu privatnost i pretpostavku nevinosti – rekao je on i dodao da zabrinjava to što informacije “cure konstantno i u pravcu istih medija“.

Kako je naveo, mediji kao “čuvari javnog interesa“, imaju neotuđivo pravo da dobijaju informacije iz državnih institucija.

Pristup informacijama od javnog značaja i zaštita podataka o ličnosti obuhvaćeni su poglavljima 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU, rekao je Devenport, i dodao da će Brisel posvetiti veliku pažnju tim oblastima.

Devenport je istakao da je “pravilna ravnoteža” između principa pristupa informacijama od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti ključna za razvoj modernog društva i ukazao na izazove u digitalnoj eri.

U Srbiji je pravo na zaštitu podataka o ličnosti garantovano Ustavom i zakonima, a ključni izazov predstavlja primena tih normi, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je rekao da se u medijima sve češće dešava da se “iz proverenih izvora doturaju informcije koje ne samo da ugrožavaju pravo na privatnost već i pravni postupak“.

On je dodao da zabrinjava i selektivnost u dostupnosti podataka, odnosno da nekim medijima stižu ekskluzivno informacije iz oblasti pravosuđa .

Vođa GIZ projekta za pravnu reformu u Srbiji Majk Falke rekao je da je ravnoteža izmedju dostupnosti informacija i zaštite podataka izazov o kojem se razgovara i u Nemačkoj i drugm članicama EU, pre svega zbog pojave novih tehnologija.

Izvor: Blic
28.02.2014

Post navigation