Bivši direktor Poreske uprave: Miškovići nisu imali obavezu da plate porez

Bivši direktor Poreske uprave: Miškovići nisu imali obavezu da plate porez

U nastavku suđenja protiv Miroslava Miškovića danas je kao svedok odbrane saslušan bivši direktor Poreske uprave Republike Srbije Ivan Simič. Tokom ovog svedočenja Simič je potvrdio da nije postojala poreska obaveza 2008. godine koja se stavlja na teret Miškoviću i ostalim okriveljenima.

Po rečima Simiča, propis koji je važio 2008. godine zahtevao je isplatu i prihod kao uslov za postojanje poreske obaveze. Po tadašnjim propisima u konkretnom slučaju nije postojala nikakva poreska obaveza, jer nije bilo ni isplate, ni prihoda.

Propisi su promenjeni tek 2010. godine i tada su na drugačiji način regulisane transakcije slične ovoj iz 2008. godine, koja se Miškoviću stavlja na teret.

Bivši direktor Poreske uprave je takođe potvrdio da su 2013. godine njemu kao direktoru pojedini poreski inspektori i zamenik ministra finansija predočili slučaj Mišković, ali da je on još tada izneo svoj stav da nema poreske obaveze, ali da nije želeo da se meša u rad inspektora, već je njihovu samostalnost u radu poštovao. Takođe je naglasio da je na zahtev advokata Zdenka Tomanovića uradio pismenu analizu pri kojoj ostaje u potpunosti. U tom dokumentu jasno stoji da nije bilo poreske obaveze u ovoj predmetnoj transakciji, da ne postoji nijedan jedini slučaj u kojem je poreska obaveza obračunata u ovakvoj transakciji i da su poreski inspektori koji su kasnije, tojest 2013. godine, našli i utvrdili poresku obavezu retroaktivno, primenjivali propise koji su kasnije doneti i koji nisu postojali te 2008. godine.

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.